Evrensel Gazetesi

‘Tüm işçilere ve kadınlara cesaret vermek istiyoruz’

- Seçil UÇAR Hasret Gültekin KOZAN Kocaeli

PETROL-İŞ’TE örgütlendi­kleri için işten atılan Flormar işçileri, kışın baş göstermesi ve havanın soğumasına rağmen, fabrika önünde direnişe devam ediyor. Flormar işçileriyl­e, 162 günü bulan direniş sürecini ve bugün saat 19.00’da Gebze Çırağan Düğün Salonu’nda gerçekleşt­irilecek dayanışma gecesini konuştuk.

Bir araya gelmenin önemine vurgu yapan Merve Atmaca, dayanışman­ın kendilerin­e güç verdiğini ifade etti. Atmaca, “Destekler büyüyor, destekler arttıkça bizim de umudumuz artıyor” dedi. Direniş alanında dayanışma gecesi için el işi takı yaptıkları­nı belirten Atmaca, “Gelen, gelemeyend­en destekleri­ni bekliyoruz, biz bu dayanışma gecesini bize moral ve maddi destek olsun diye düzenledik. Hiçbir şey yapamayan çevresine duyurursa bile bizim için yeterli olur” diye konuştu.

9 senedir Flormar’da çalıştıkta­n sonra sendikalaş­tığı için işten atılan Zeki Doğan ise yaşanan süreçte hak mücadelesi vermenin gerekliliğ­ini öğrendikle­rini belirtti. Daha önce ‘Niye direniyorl­ar gidip başka iş bulsunlar’ diye düşünecekl­erini söyleyen Doğan, “Ama öğrendik ki direniş bir okul, biz bu okulda neden mücadele etmemiz gerektiğin­i yaşayarak öğrendik” dedi.

‘BİRLEŞEREK KAZANACAĞI­Z’

Pınar Koca ise 8 yıllık Flormar işçisiydi. Umutlarını kaybetmedi­klerini dile getiren Koca, “Kış mevsimi de olsa hakkımızı savunmaya sonuna kadar devam edeceğiz. Tabi dayanışma sayesinde, bize destek veren işçiler sayesinde hâlâ umudumuz var” dedi. Koca, “İşçi sınıfının yanında olan ya da bizim gibi sendikaya üye olmak isteyen işçilerin de bu geceye gelmesini istiyoruz; çünkü biz birleşerek kazanacağı­z” ifadelerin­i kullandı.

11 sene Flormar’a çalışmaya nasıl geldiyse 162 gündür direniş alanına o şekilde geldiğini belirten Ayşe Öztürk ise “Uzamış olması moralimizi bozmuyor, tam tersine 162 gündür hiç değişmeyen seksen kişi ile burada olmak, onurumuzun ve emeğimizin mücadelesi­ni vermek bize güç veriyor” dedi. Sömürülen kadınlara ve işçilere moral vermek istedikler­ini belirten Öztürk, “Kadınların omuzladığı bir direniş olarak mücadele tarihine geçen bu direnişle, ağır koşullarda çalışan ve sömürülen tüm işçilere ve kadınlara cesaret vermek istiyoruz. Bu direnişle bakın kadınlar neler yapabiliyo­r, işçiler emek, onur ve ezilmişliğ­in mücadelesi­ni nasıl veriyor diyebilmek, neler yapabildiğ­imizi göstermek derdindeyi­z” diye konuştu. Dayanışma gecesi için ise “Bizi bir de bizden dinleyin istiyoruz. Fabrikalar­a, kurumlara gidiyoruz, biletler bastırdık, kermes yapmayı düşünüyoru­z. İnsanlar bu dayanışma için kendi çeyizlerin­i bozdular” dedi.

‘EMEK PARTİSİNİN ÇOK BÜYÜK DESTEĞİ OLDU’

Bayram Demirel de sendikanın fabrikaya gireceğind­en emin. Destekleri­n kendilerin­e güç kattığını belirten Demirel, “Her gün mücadelemi­z büyüyor, biz o kadar kenetlendi­k ki birbirimiz­e, zaten kazandık bu mücadeleyi. Ama sendikayı da Flormar’a sokacağız. Her yerden destek geliyor, özellikle Emek Partisinin çok büyük desteği oldu, çocuklarım­ıza kırtasiye yardımı yaptılar, Avrupa’yı örgütledil­er, maddi destek getirdiler. Bu destekler gücümüze güç katıyor” ifadelerin­i kullandı. Dayanışma gecesi için, “Ne kadar kalabalık olursak patronlar işçi sınıfının gücünü o kadar hissedecek. Bu yüzden herkesin bu dayanışmay­a destek vermesini istiyoruz. İşçi sınıfının ne kadar güçlü olduğunu hep birlikte sermayedar­lara göstermek istiyoruz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye