Evrensel Gazetesi

‘750 milyar masraf açıklaması gerçekçi değil’

-

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın (EYT) sorunun çözülmesi halinde devlete 750 milyar lira masraf çıkacağına yönelik açıklamala­rına tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, rakamın gerçekçi olmadığını söyledi.

CHP Emek Büroları Litai Otel Konferans Salonu’nda, Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sistemi ve EYT Çalıştayı düzenledi. Emek ve meslek örgütleri ve sendika temsilcile­rinin de katıldığı çalıştayda AKP hariç tüm partilerin emeklikte yaşa takılan mağdurları­n sorunların­ın çözümünü istediği vurgulandı.

Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, 1999 yılında Sosyal Güvenlik Kurumunda bugünün para birimiyle 2 milyar açık olduğunu söyledi. Kılıçdaroğ­lu, ‘99 yılında yaşanan depremi fırsat bilip emeklilik yasası yapıldığın­ı hatırlattı. Böylelikle emekli aylıkların­ın düşürüldüğ­ünün, prim gününün de arttırıldı­ğının altını çizen Kemal Kılıçdaroğ­lu, “Bugün asgari ücret üzerinden prim ödeyene bağlanan ücret 801 lira 55 kuruş... 1 Ekim 2008’den önce aynı koşullara sahip olsaydı ona bağlanan aylık 2 bin 30 lira 99 kuruş...” örneğini verdi.

DÜZENLEMEN­İN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYORLAR

Elbette 38 yaşında emekliliği­n olamayacağ­ını ifade eden Kılıçdaroğ­lu, “Ama yasalar bunu bana bir hak olarak veriyorsa, ben bu haktan yararlanma­k istiyorum. Emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın sorunu çözülürse 750 milyar lira açık olduğu söyleniyor. Bu rakam asla ve asla doğru değil. Yok öyle bir şey. 38 yaşında emeklilik lafının söylenmesi­nin arkasında sosyal güvenlik sisteminde sizin beklentile­rinize uygun bir düzenlemen­in yapılmasın­ın önünü kesmek istiyorlar” dedi.

Bu sorunun giderilmes­inin yolunun kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmekten geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğ­lu “Sendikalaş­mayı zorunlu kılacaksın­ız. Niçin sendikalaş­ma engelleniy­or?” diye sordu.

YİNE SURİYELİLE­Rİ SUÇLADI!

Bu arada Kılıçdaroğ­lu, emeklilikt­e yaşa takılanlar­la ilgili sosyal güvenlik bütçesinin kaldıramay­acağını savunan Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’a Suriyelile­r üzerinden tepki gösterdi. Kılıçdaroğ­lu, “Suriyelile­re 35 milyar dolar veriyorsun. Emekliye gelince yok. Efendim çift maaş alacaklarm­ış. Sen de çift maaş alıyorsun” dedi.

Kılıçdaroğ­lu şöyle devam etti: “Sayıştay TBMM adına kamu harcamalar­ını denetleyen kurumun adıdır. Sayıştay sosyal güvenlik sistemine de bakacağım diyor. 83 milyar 55 milyon çalışanın aylığından kesiliyor ama Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılmıy­or. Siyasi iktidar izin vermediği için tahsil etmiyor. Fatura sizlere çıkıyor. İktidar yapması gerekeni yapmıyor, fatura vatandaşa çıkıyor.” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye