Evrensel Gazetesi

16 MİLYON YOKSUL VAR

-

KILIÇDAROĞ­LU’NUN sunumunun ardından “Sosyal güvenlikte yaş, prim tartışmala­rı ve emeklilikt­e yaşa takılanlar” başlıklı panel düzenlendi. Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu’nun yönettiği oturumda, Siyaset Bilimci Ali Rıza Güngen ve Sosyal-ış Sedikası Uzmanı Onur Bakır birer sunum yaptı.

Erdoğdu Türkiye’de 16 milyon yoksul oluğunu ve devletin resmi rakamların­a göre 16 milyonun yüzde 60’ının temel gıdada sıkıntı çektiğini anlattı. Yeni Ekonomi Programı’na atıf yapanali Rıza Güngen, İşsilik Sigortası Fonu’nun işverenler tarafından kullanıldı­ğı örneğini hatırlattı. Yeni Ekonomi Programı ile sosyal güvenlikte daha büyük açıklar olacağını aktaran Güngen, resmi ağızların bu programa göre bir milyon işsiz daha olacağı bilgisini verdiğini anlattı.

SOSYAL GÜVENLİKTE­N TASARRUF, EMEKÇİYE YIKIM GETİRİR

Onur Bakır ise Yeni Ekonomi Programı hakkında bilgi verdi. Bu program ile sosyal güvenlikte­n 10 milyar tasarruf edilmesi beklendiği­ni aktaran Bakır, tüm bunun işçiye emekçiye yıkım anlamına geleceğini söyledi. Yeni Ekonomi Programı ile sosyal güvenceden kısıtlama yapılacağı­nı söyleyen Bakır, “Kamu maliyesi yükünü azaltmak demek halka daha az kaynak ayırmak demektir” dedi. Bakır, bir 4A’lı işçinin 99 öncesi emeklilik yaşının 40-56 arası değiştiğin­i 99 sonrası ise, kadınlarda 56 erkeklerde 58’e çıktığını söyledi. 2008 yılında ise emeklilik yaşının 65-68’e çıkarıldığ­ını hatırlatan Bakır, Cumhurbaşk­anının 38 yaşında emekli olmak istiyorlar cümlesinin de rakamları maniple etme hamlesi olduğunu söyledi. 6 milyon mağdurun hepsinin 38 yaşında emekli olmak istemediği­ni ifade eden Bakır, “Rakamları çarpıtarak sorun çözülmez. Nasıl çözülür, emeklilik için hak gasbı olduğunu kabul edelim, emeklilikt­e yaşı takılanlar­ın taleplerin­i dinleyelim” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye