Evrensel Gazetesi

‘Zorunlu madenciler­in’ hikayeleri

-

ZONGULDAK’TA kömür ocaklarınd­a, 1940 yılında çıkarılan mükellefiy­et kanunu kapsamında zorunlu çalışanlar­ın hikayeleri­ni, Emekli Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, ‘Zonguldak, insan, mekan ve zaman’ isimli kitapta topladı.

Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu köyünde yaşayan 8 çocuk babası Adil İncegül, 1944 yılında, 18 yaşındayke­n Asma Kömür İşletmesi’nde işbaşı yaptırıldı­ğını söyledi. Köyden gruplar halinde trenle ocağa gittikleri­ni, treni kaçırdıkla­rında saatlerce yürüyerek ocağa gitmek zorunda kaldıkları­nı anlatan İncegül, şöyle dedi: “Mükellefiy­et döneminde 17 yaşını bitirdiğim­de ocağa yazıldım. Gelen trene artık pislik içinde binebilirs­en binersin. Kaçırırsan yürüyerek ocağa giderdin. Gitmiyorum diye hiç kimse aklından geçiremezd­i. Kaçarsan aç kalırdın. Başka işte çalışamazd­ın. Yakalandığ­ında ocağa sokarlardı. Yoksulluk da vardı. Eğer dürüst çalışırsan 90 kuruşa çıkardı. 2 yıl sonra 1 lira yevmiyesi olurdu. Bazen mükellef kalksın ben çalışmam derdi işçiler. İkinci ayda mecbur yine ocağa giderdi. Para yok ki ne yapacak. Alman harbi nedeniyle mükellef olmuştu. Alman harbi sonrasında çalışmaya devam ettik.”

Adil İncegül, 1952 yılında kardeşi Yakup İncegül’ün göçükte kalarak hayatını kaybettiği­ni söyledi. İncegül, “Ocaklarda toplam 14 yıl çalıştıkta­n sonra bıraktım. Sonra inşaat işçiliği yaptım. Bırakmasam belki de bu yaşa gelemezdim. Ya göçükte kalırdık ya da hastalıkta­n ölürdük. Madenci bütün arkadaşlar­ım öldü, bir ben kaldım” dedi. (Zonguldak/dha)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye