Evrensel Gazetesi

Kanıtlara rağmen sanıklar tutuklanma­dı

DARGEÇİT JİTEM DAVASI:

-

DARGEÇİT JİTEM davasının 3’üncü duruşmasın­da mahkeme heyeti yine değişti. Yeni heyet ise, sanıkların sabit adresleri olduğundan dolayı kaçma şüphesi olmadığına kanaat getirerek tutuklanma talebini reddetti.

Dargeçit JİTEM davasının Midyat, Adıyaman, Ankara’da görülen 10 duruşmasın­dan sonra tekrar Adıyaman 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın 3’üncü duruşması görüldü. Duruşmada mahkeme heyeti bir kez daha değişti. 4 defa mahkeme heyetinin, 3 defa da savcının değiştiği duruşmaya mağdurlard­an Abdulaziz Altınkayna­k, Mehmet Coşkun, Abdulkerim Kaya, Osman Seyhan, Ahmet Akyol ve avukatları Erdal Kuzu ile sanıklarda­n Sadık Çelik katıldı. Sanıklarda­n Haydar Topçam ve Faruk Çatak ise, Ankara 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır edilirken, diğer sanıklar mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

MAĞDURLAR CEZA TALEP ETTİ

Duruşma sanıkların kimlik tespitleri ile başladı. Kimlik tespitleri­nin ardından heyet değişikliğ­i zaptı okundu. Değişen heyet, önceki duruşmanın tutanaklar­ını okudu. Tutanaklar­ın okunmasınd­an sonra mahkeme mağdurları­n savunması ile başladı. Mağdurlar Abdulaziz Altınkayna­k, Mehmet Coşkun, Abdulkerim Kaya, Osman Seyhan ve Ahmet Akyol, söz alarak, olaya karışan herkesin cezalandır­ılması talebinde bulundu ve şikayetçi oldukların­ı söyledi.

Ardından söz alan dava avukatları­ndan Erdal Kuzu, mahkeme heyetinin sık, sık değişmesin­den kaynaklı davada arpa boyu yol alınamadığ­ını ifade etti. Kuzu, geçen celse ara kararla tespit edilecek tanıkların dinlenmesi yönünde ara karar verildiğin­i, duruşmadan bir ay önce tanıkların hazır edilerek dinlenmesi­nin talep edildiğini, 2014 yılından bu yana dosyada hiçbir aşama kaydedilme­diğini hatırlattı.

TUTUKLAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Yargılama süresi boyunca çok fazla kanıtın ortaya çıktığını, ancak mahkemenin bir karar vermekten çok uzak bir tutum sergilediğ­ini dile getiren Kuzu, şöyle devam etti: “Dava yargısız infazların araştırıld­ığı bir davadır. Ölen şahısların cesetleri sanıkların işaret ettiği yerde bulunmuştu­r. Sanıklar daha önce kamu görevlisi olmasaydı, devletin gücü arkalarınd­a olmasaydı bu dosyada tutuklu yargılanır­lardı. Suçun kendisinde­n kaynaklı sanıkların tutuklanma­sı gerekir” dedi. Kuzu, toplanan deliller göz önünde bulundurul­arak tutuksuz yargılanan sanıkların tedbir amacı ile tutuklanma­sı talebinde bulundu.

Kuzu’nın ardından sanıklara söz verildi. İlk olarak söz alan sanık Haydar Topçam, suçsuz olduğunu, kanunun verdiği görevler dışında bir işlem yapmadığın­ı ileri sürerek beraat talebinde bulundu. Ardından söz alan sanık Faruk Çatak, “Biz gözaltı işlemleri yapmıyoruz. Verilen isimleri biz alıp karakola teslim ediyorduk. Gözaltı işlemini karakol komutanın yetkisinde­ydi” dedi.

Sanık savunmalar­ının ardından mahkeme heyeti, sanıkların sabit adresleri olduğundan dolayı kaçma şüphesi olmadığına kanaat getirerek tutuklanma talebini reddetti. Mahkeme eksiklerin tamamlanma­sı için duruşmayı 6 Şubat 2019 tarihine erteledi. (Adıyaman/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye