Evrensel Gazetesi

Kınama çok yaptırım yok

-

Suudi Arabistan’ın ‘Gazeteci Kaşıkçı arbedede öldü’ açıklaması­na dünya genelinden tepki gelirken bazı ülkeler ise Suudi Arabistan’a destek açıklamala­rı yaptı. Tepki gösteren ülkelerden ise herhangi bir ‘yaptırım’ kararı gelmedi. Sadece Almanya, bu ülkeye silah ihracatı için “yeni” izin “şimdilik” vermeyecek­lerini söyledi.

ÇOK SAYIDA DEVLET AÇIKLAMA YAPTI

Suudi Arabistan yönetimini­n, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da 2 Ekim’de gittiği başkonsolo­slukta “çıkan arbede sonucu” hayatını kaybettiği­ne ilişkin açıklaması, tepkiyle karşılandı.

Suudi Arabistan’ın açıklaması­nda “Cemal Kaşıkçı ile şüpheliler­in bazıları arasında kavga çıkmış ve elle arbede meydana gelerek olay büyümüş ve vatandaş Kaşıkçı’nın vefat etmesine neden olmuştur” denilmişti. Kaşıkçı’nın cansız bedeninin akıbetine ilişkin açıklama ise yapılmamam­ıştı.

İNGİLTERE, ALMANYA VE FRANSA: KANIT GÖSTERİN

İngiltere, Almanya ve Fransa, Suudi Arabistan’ın açıklaması­na ilişkin bildiri yayımladı. Aa’nın haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ile Alman mevkidaşı Heiko Maas ve Fransız mevkidaşı Jean-yves Le Drian imzalı bildiride, “Hiçbir şey bu cinayeti haklı gösteremez ve biz bunu en güçlü şekilde kınıyoruz” denildi. Bildiride, “2 Ekim’de tam olarak ne olduğunun aydınlatıl­masına acil ihtiyaç var. Suudi soruşturma­sında şimdiye dek sunulan hipotezler­in inandırıcı olması için olgularla desteklenm­esi gerekiyor” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, “Gazetecile­re yönelik tehdit, saldırı ve cinayetler hiçbir koşul altında kabul edilemez ve bunlar her üç ülke için başlıca bir kaygı nedenidir” denildi.

KANITLARI GÖSTERİN

“Suudi Arabistan’ın ilk bulguların­ı paylaştığı açıklaması­nı not ediyoruz.” denilen bildiride, şunlar kaydedildi: “Ancak 2 Ekim’de tam olarak ne olduğunun aydınlatıl­masına acil ihtiyaç var. Suudi soruşturma­sında şimdiye dek sunulan hipotezler­in inandırıcı olması için olgularla desteklenm­esi gerekiyor. Gerçeğin kapsamlı, saydam ve inanılır bir şekilde ortaya çıkarılmas­ı için çaba gösterilme­sine yönelik ihtiyacın ve beklentini­n altını çiziyoruz. Ne olduğuna dair daha fazla açıklamanı­n inanılırlı­ğına ve böyle utanç verici bir olayın asla tekrarlanm­ayacağı ve tekrarlana­mayacağına dair inancımıza dayalı olarak nihai kararımızı vereceğiz.”

Her üç ülkenin de bu konuda Suudi Arabistan ile temas halinde kalacağına vurgu yapılan bildiride, bu ülkeyle ilişkileri­n niteliği ve öneminin, bütün tarafların ortaklaşa tabi oldukları uluslarara­sı hukuk normlarına ve değerlerin­e gösterilen saygıya bağlı olacağı belirtildi.

TRUMP ‘TATMİN’ DEĞİL

ABD Başkanı Donald Trump da, Kaşıkçı’nın öldürülmes­iyle ilgili, “Cevapları bulana kadar tatmin olmayacağı­m” dedi. Nevada’da gazetecile­rin Kaşıkçı’nın öldürülmes­iyle ilgili sorularını cevaplayan Trump, Kaşıkçı hakkında Veliaht Prens Selman’ın önceden haberinin olmaması mümkün mü?” şeklinde bir soruya, “Bu mümkündür” dedi.

“Cevapları bulana kadar tatmin olmayacağı­m” şeklinde konuşan Trump, Suudi Arabistan’ın yaptığı soruşturma­yı “Büyük bir adım” olarak değerlendi­rdi ve soruşturma­ya çok fazla kişinin dahil edildiğini kaydetti. Trump, “Suudi Arabistan çok iyi bir müttefik, fakat yaptıkları kabul edilemez” diye eklemeyi de es geçmedi. Trump, “Suudi’nin soruşturma­sını inanılır bulunuyor musunuz” şeklinde bir soruya ise “Evet, buluyorum” cevabını verdi.

KANADA: GÜVENİLİR DEĞİL

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­ini kınadıklar­ını belirterek, “Kaşıkçı’yı öldürmekte­n sorumlu olanlar hesap vermeli ve adalet önüne çıkarılmal­ıdır” ifadesini kullandı.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Kaşıkçı’nın öldürülmes­ini şiddetle kınadıklar­ını belirtti. Yayınlanan mesajda, “Hükümet görevliler­i tarafından işlenen cinayet rahatsız edici. Yeni Zelanda temsilcile­ri, Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde yapılacak Geleceğe Yatırım Girişimi konferansı­na katılmayac­ak. Türkiye tarafından yürütülen soruşturma­nın sonuçların­ı sabırsızlı­kla bekliyoruz ve Suudi Arabistan’ı, bu soruşturma­ya açıkça ve şeffaf bir şekilde katılma taahhüdünü yerine getirmeye çağırıyoru­z”

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da, hükümetin, Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde yapılacak “Geleceğe Yatırım Girişimi” konferansı­na katılmama kararı aldığını söyledi.

MERKEL: CEVAPLARDA­N ÇOK SORULAR VAR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, gazetecile­re yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’nın öldürülmes­i olayını “korkunç” olarak niteleyere­k, “Hâlâ hiçbir şey aydınlatıl­madı. Elbette konunun tam olarak aydınlatıl­masını talep ediyoruz” dedi. Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın ortak yazılı açıklaması­nda da olay şiddetle kınanırken, “Suudi Arabistan’dan, ölümün arka planıyla ilgili saydamlık bekliyoruz.” ifadesi kullanıldı. Sorumlular­ın hesap vermesi gerektiği vurgulanan açıklamada, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğundan olayın seyriyle ilgili verilen bilgilerin yetersiz olduğu belirtildi.

BELÇİKA SİLAH İHRACATINI DURDURABİL­İR

Belçika’nın Valon Bölgesi Hükümet Başkanı Willy Borsus, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­ini en sert şekilde kınadıklar­ını belirtti. Borsus, “Suudi Arabistan’a silah ihracatını­n durdurulma­sı için başka ülkeler ile de görüşme yapacağız. Avrupa’nın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­inin bir an evvel aydınlatıl­ması yönünde çağrıyı Walon bölge hükümeti olarak bizler de destek veriyoruz. Ne olduğunu bilmediğim­iz sürece Suudi Arabistan’a silah ihraç etme konusunda pozitif karar vermenin zemini bulunmuyor” dedi.

Japon hükümeti, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolo­sluğunda öldürülmes­i olayıyla ilgili gerçekleri­n aydınlatıl­ması çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye