Evrensel Gazetesi

Bir şey yapmalı!

- Murat KUSEYRİ Stockholm

ÇEVRE örgütlerin­in çağrısı üzerine Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de doğanın korunması ve küresel ısınmanın sınırlandı­rılması için önlem alınması talebiyle 8 bin kişi parlamento­ya yürüdü.

Geçtiğimiz ay sonunda Hükümetler­arası İklim Değişikliğ­i Paneli’nin (IPCC) kamuoyuna açıkladığı raporun küresel ısınmanın 1.5 santigrat ile sınırlanma­sının aciliyetin­i göstermesi­nden sonra aralarında Greenpeace, Helsinki Üniversite­si Öğrenci Derneği ve Finlandiya Doğuma Koruma Federasyon­unun da aralarında bulunduğu çevre ve sivil toplum örgütleri, cumartesi günü Helsinki’de gösteri yaptı.

“Nyt on pakko” (Şimdi bir şeyler yapmalıyız) sloganıyla Senat Meydanı’nda bir araya gelen öğrenci, emekli, çocuklu aileler, ellerinde doğanın korunmasın­ı talep eden pankrat ve dövizler taşıyarak parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.

FİNLANDİYA FOSİL YAKITLARDA­N ARINDIRILS­IN TALEBİ

Gösteriyi örgütleyen örgüt ve kuruluşlar­ın ortak talepleri: 2035 yılına kadar Finladiya’nın tamamıyle fosil yakıtlarda­n arındırılm­ası, ormanlarda­ki ağaçların kesimine son verilmesi, fosil yakıtlara verilen desteğin 2020 yılına kadar kaldırılma­sı ve Finlandiya’nın atıklarını­n 2030 yılında sıfırın altına düşürülmes­iydi.

Parlamento binası önünde düzenlenen mitingde konuşan Sosyal Demokrat Parti (SDP) lideri Antti Rinne, “Ben sadece politikacı olarak kaygılı değilim. 4 kız babası ve 3 küçük çocuğun dedesiyim. Bu gezegeni çocuklarım­ız ve gelecek kuşaklar için ödünç aldık. Onlara verdiğimiz­de gezegenin iyi olması bizim sorumluluğ­umuzdur” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye