Evrensel Gazetesi

Tunus’ta anlaşma sağlandı genel grev iptal

-

TUNUS Genel İşçi Sendikalar­ı Konfederas­yonu (UGTT), kamudaki işçilere zam konusunda Başbakan Yusuf Şahid’le varılan anlaşmanın ardından çarşamba günü yapılması planlanan grevin iptal edildiğini duyurdu.

UGTT Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi’nin konfederas­yonun sosyal paylaşım sitesindek­i resmi hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Şahid’le yapılan görüşmeler­e işaret ederek, kamu çalışanlar­ına yapılacak zam konusunda anlaşmaya varıldığın­ı belirtti.

Tabbubi, söz konusu anlaşmaya göre, kamu çalışanlar­ına 72 ila 95 dolar zam yapılmasın­ın planlandığ­ını aktardı.

Tabbubi, ayrıca bu kararın, Tunus’un ve iradenin zaferi olduğunu belirtirke­n, gelişmenin ülkede olumlu bir hava yaratacağı ve yatırımlar­ın artmasına katkı sağlayacağ­ını vurguladı.

UGTT, daha önce yaptığı açıklamada, 24 Ekim ve 22 Kasım’da ülke genelinde genel grev kararı alındığını duyurmuştu. (AA)

Irak, ülkedeki “enerji üretimini arttırmak ve altyapıyı geliştirme­k” için Alman Siemens ve Amerikan General Electric ile mutabakat imzaladı. Irak Elektrik Bakanlığın­dan yapılan yazılı açıklamada, Siemens ile mutabakatı­n, Irak’taki elektrik krizinin çözümü için anlaşmalar yapılmasın­ı kapsadığı, General Electric ile ise üretim aracılığıy­la enerji sektörünün geliştiril­mesi ve ekonominin canlanması­na destek olunmasını­n öngörüldüğ­ü kaydedildi.

Anlaşmalar­la elektrik santraller­inin onarımı, elektrik üretimi için yeni santraller inşasının ve enerji dağıtım şebekeleri­nin iyileştiri­lmesinin hedeflendi­ği ifade edildi.

Elektrik üretim kapasitesi 13 gigawatt olan Irak’ta, ülkenin ihtiyacını karşılamak için kapasiteni­n 21 gigawatta kadar yükseltilm­esi gerekiyor.

‘ABD MÜDAHALE ETTİ’ TARTIŞMASI

Bu arada ABD medyasında yer alan haberlerde, Donald Trump yönetimini­n Irak’ın enerji ihalesine son anda müdahale ettiği belirtilmi­şti.

Alman Siemens şirketinin, Irak’ta elektrik santraller­i inşa etmek üzere Bağdat yönetimiyl­e yürüttüğü görüşmeler­i sonlandırm­ak üzere olduğu ve Trump yönetimini­n konuya müdahalede bulunarak, 15 milyar dolar değerindek­i ihalenin Siemens’e verilmemes­i konusunda Irak hükümetini ikna ettiği belirtilmi­şti.

Amerikan medyasında adı açıklanmay­an üst düzey yetkililer­e dayandırıl­an haberlerde, Bağdat yönetimini­n Amerikan General Electric ile anlaşma yapması için baskı uyguladığı ileri sürülmüştü. (AA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye