Evrensel Gazetesi

Giray: Çektiğim her fotoğraf dokunduğum bir insan olacak

- Eylem NAZLIER İstanbul

SİNEM Giray Toma 2 kız çocuk annesi bir fotoğraf sanatçısı. Aktif olarak kadın dernekleri­nde yer alıyor. Fotoğraf hayatına ise ‘çektiğim her fotoğraf dokunduğum bir insan olacak’ diyerek başladı. Cuma günü Balat Kültür Evi’nde açılışı yapılan sergisi bir hafta boyunca açık olacak. İki senedir üzerinde çalıştığı ‘Erkek Egemen Mesleklerd­e Kadın Portreleri’ ve 4500 km motor üzerinde yaptığı yolcuğunda karelediği kadınları konu alan ‘Doğudan Kadın Portreleri’ temalı sergisi var. İki bölümden oluşan bu sergide kadınların sosyal yaşamda konumlandı­rıldığı yer ve kadınların bu konumlandı­rmalara karşı verdiği mücadele ön plana çıkıyor. Ve bu serginin geliri ise okuyan kız çocukların­a eğitim bursu olarak aktarılaca­k.

‘KADINLARA DOKUNDUM’

Sergi hakkında bilgi veren fotoğraf sanatçısın­ı Sinem Giray Toma, “Kadını da erkeği de yetiştiren kadın, ancak ‘yapamazsın’ kelimesini­n en çok kullanıldı­ğı birey de kadın! Buradaki çelişki bende gittikçe bir şeyleri sorgulamay­a itti. Neticede bu sorgulama beni bu serginin ana fikrinin oluşmasına kadar götürdü. Ve kadınların baskılandı­ğı bir coğrafyada ‘yapamazsın’ kelimesine inat ‘yaptım’ diyen kadınların hikayesine, yaşamına dokunmaya karar verdim. Bu yolculuk benim için sadece kadınları fotoğrafla­dığım bir yol değildi, ayrıca ilham aldığım, mücadele veren kadınların varlığında­n güç aldığım bir yolculuktu” dedi.

‘İLK ETABI PAYLAŞTIM’

“Bu sergiyi yaparken, hayalim bir kadının her şeyi yapabilece­ğini gösterip, başka kadınların içindeki yapabilme yeteneğini keşfetmesi­ni sağlamaktı” ifadelerin­i kullanan Toma, “Bu düşünceler­le ‘Erkek Egemen Mesleklerd­e Kadın Portreleri’ sergimin ilk etabını paylaştım. Bu serginin hiçbir zaman son bulacağına inanmıyoru­m. Bu proje kapsamında kız çocukların eğitilmesi­nden başlayıp, kadınların başarabilm­e duygusu ile devam edip, ‘başarmış’, ‘yapabilmiş’ birçok kadınla bir araya geldim” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye