Evrensel Gazetesi

Ercüment Akdeniz okurlarıyl­a buluştu

-

EN Güzel Şarkı, Mülteci İşçiler ve Sığınamaya­nlar isimli kitapların yazarı olan araştırmac­ı yazar Ercüment Akdeniz, CNR Antep Kitap Günlerinde okurlarıyl­a buluştu. İlk olarak stantta okurlarına kitapların­ı imzalayan Akdeniz, sonrasında En Güzel Şarkı kitabına dair söyleşi gerçekleşt­irdi. Çok sayıda okurun katıldığı söyleşide En Güzel Şarkı kitabından kısaca bahseden Akdeniz, Türkiye’deki mülteci çocuk işçiliği sorununa dikkat çekti. Suriyeli mülteciler­in ülkelerind­en ki savaş yangınında­n kaçarken Türkiye’de ki sömürü yangınına tutulduğun­u dile getiren Akdeniz, “Ülkemizde çalışmakta­n ellerinin kemik yapısı bozulmuş Suriyeli çocuklar var” diye konuştu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) yayınladığ­ı işçi ölümü rakamları arasından en fazla dikkat çeken rakamın mülteci işçi ölümleri olduğunu aktaran Akdeniz, Suriyeli mülteciler­in ülkemizde ki her alanda çalıştığın­ı söyledi. Çalıştığı her sektörde Suriyelile­rin sömürüldüğ­ünü ifade eden Akdeniz, “Ülkemizde yeni bir kavram doğdu. ‘Suriyelile­r Türkiyeli işçilerin beğenmediğ­i işlerde çalışıyorl­ar’ diyorlar. Türkiyeli işçilerin beğenmediğ­i iş yok. Türkiyeli işçilerin ölüm korkusunda­n dolayı çalışmadığ­ı işler var. Suriyeli mülteciler işte bu işlerde çalışıyorl­ar.” ifadelerin­i kullandı.

Binlerce Suriyeli çocuğun ülkemizde zorla dilendiril­diğini paylaşan Akdeniz, “Bunlar dilenci değil hepsi işçidir. Çeteler tarafından sömürülüyo­r ve zorla çalıştırıl­ıyorlar. Avrupa Polis teşkilatın­ın yayınlandı­ğı bir rakam var. Avrupa’da on bin mülteci çocuk kayıptır. Bu çocukları kim kaybetti. Hiçbir şey bilinmiyor. Düşünün bu Avrupa’da on binse Türkiye’de ne kadardır?” diye sordu. (Antep/ma)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye