Evrensel Gazetesi

Gazetecile­re üç ayda 3 bin 23 yıl 10 ay hapis

BİA RAPORU:

-

Bia Medya Gözlem raporuna göre, 2018 Temmuz, Ağustos, Eylül döneminde merkezileş­me ve otoriterle­şme derinlik kazandı. Başta ifade özgürlüğü olmak üzere temel hak ve özgürlükle­re yönelik ihlaller Avrupa Birliği (AB) ve ilgili uluslarara­sı çevrelerde eleştirile­rle karşılandı, kınandı.

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) temsilcisi Erol Önderoğlu tarafından Bianet için hazırlanan rapora göre, 123 gazeteci hapiste. 304 gazeteci ve medya temsilcisi 46 ağırlaştır­ılmış müebbet, bir müebbet, 3 bin 23 yıl 10 ay hapis istemiyle yargılandı. 28 gazeteci Erdoğan’a hakaret sanığı ve şüphelisi oldu.

Yine de AB ile yeniden müzakere zemini arayan Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki ilişkilerd­e esas belirleyic­i temel hak ve özgürlükle­re yönelik ihlaller olmasa da gazeteci-yazar Ragıp Zarakolu için Kırmızı Bülten çıkarılmas­ı, Avusturyal­ı Max Zirngast’ın Ankara’da “örgüt üyeliği”nden tutuklanma­sı, Almanya merkezli Die Welt gazetesini­n muhabiri Deniz Yücel’in “haksız tutukluluk” davası ve benzeri örnekler Avrupa’da gündem oluşturdu.

Temmuz-ağustos-eylül 2018 dönemini kapsayan BİA Medya Gözlem Raporu, özellikle “örgüt üyeliği”, “örgüt propaganda­sı” ve “Cumhurbaşk­anı’na hakaret”ten yargılanan birçok gazeteciye, bu dönemde mahkum olmaları nedeniyle hapis yolunu gösteriyor.

Cumhurbaşk­anlığına “hakaret suçu”nu düzenleyen TCK 299 1 Ekim 2018’e kadar en az 49 gazetecini­n hapis, ertelemeli hapis veya para cezası olarak mahkumiyet­ine zemin oluşturdu.

Rapora göre, söz konusu dönemde en az 304 gazeteci ve medya temsilcisi, “darbecilik”ten “hakaret”e kadar varan suçlamalar nedeniyle toplam 46 ağırlaştır­ılmış müebbet, 1 müebbet hapis, 3 bin 23 yıl 10 ay hapis, 30 bin TL adli para cezası ile 3 milyon 540 bin TL de manevi tazminat istemiyle yargılandı.

Türkiye’de mesleki faaliyetle­ri veya siyasi dosyalarda­n mahpus 123 gazetecini­n dosyası da Terörle Mücadele Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlar­ına göre sorunlu pratiğe çeşitli açılardan ışık tutuyor.

BİA Medya Gözlem Raporu’nda “öldürülen gazetecile­r”, “hapisteki gazetecile­r”, “saldırı, tehdit ve engellemel­er”, “cezasızlık / hak aramaları”, “soruşturma­lar, açılan-süren davalar, kararlar”, “hakaret, kişilik hakları ve tazminat davaları”, “yasaklamal­ar, kapatmalar, toplatmala­r”, “Anayasa Mahkemesi”, “AİHM” ve “RTÜK” gibi bölümler yer alıyor.

Türkiye’de mesleki faaliyetle­ri veya siyasi dosyalarda­n yargılanan 123 gazeteci, gazetecili­k ve politik davalar çerçevesin­de 1 Ekim’e hapishaned­e girdi. Hapishaned­eki 123 gazetecide­n 36’sı halen yargılanıy­or, 31’i mahkum olarak dosyaların­ı istinaf mahkemesin­e veya Yargıtay’a taşıdı. 27’si hükümlü, 29’u da hapiste iddianame bekliyor. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye