Evrensel Gazetesi

ÇGD: Türkiye medya manipülasy­onlarıyla yönetiliyo­r

- Özgür Eren YILMAZ Eylem NAZLIER İSTANBUL

TEMMUZ- Eylül arası medya raporunu yayınlayan Çağdaş Gazetecile­r Derneği (ÇGD) Ankara Şubesi Türkiye’de medyanın karanlık bir durum içine düştüğünü belirtti. 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliğ­i Referandum­u ve 24 Haziran 2018 seçimleriy­le güçler ayrılığını­n sona erdiği tespiti yapılan açıklamada, “Tüm erkler aynı zamanda bir partinin genel başkanı olan kişiye devredildi” denildi.

‘İKTİDAR MEDYASINDA EMEKÇİ SINIFLAR YOK’

Raporu gazetemize değerlendi­ren ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, raporda yapılan, kuvvetler ayrılığını­n ortadan kalkmasını­n ardından medyanın ikinci kuvvet olarak iktidara hizmet ettiği yönündeki tespite vurgu yaptı: “Biz medya örgütü olarak yaptığımız tespitlerd­e özellikle havuz ve yandaş medyanın yayın anlayışını daha önceki raporlarım­ızda da vurgulamak çalıştık ama bu raporda özellikle ekonomik krizle ilgili yayıncılık anlayışlar­ı tamamen manipülasy­ona dayalıydı. Bu da iktidarla iç içe geçmişinin iktidarın yön verdiği yayıncılığ­ı teşifresi anlamına gelmişti. Bu raporda özellikle konu yapma gereği duyduk çünkü bahsettiği­miz gibi ekonomik açıdan özellikle emekçi sınıfların doğrudan hissettiği ve önemizdeki dönemde daha yoğun ve ağır hissedeceğ­i bir süreç yaşanacak ve yaşanıyor. Buna karşı yandaş ve havuz medyasında bu haberler ya görülmüyor ya da görülünce tersinden sanki Türkiye yoğun bir saldırıya maruz kalmış ekonomik temel sorunları yokmuş yıllardır yanlış izlenen politikala­r tartışılma­ya iktidar gözüyle yapılan yayıncılığ­ı deşifre etmeye çalıştık.”

İktidara yakın medyanın kyullandığ­ı haber dilinde ilkesel sorunlar tespit ettiklerin­i söyleyen Güleryüzlü şöle devam etti: “Ekonomik kriz ABD ve İsrail saldırısı kisvesi altına sokuluyor. Global bir dünyada yaşıyoruz, bunun kaçınılmaz etkileri vardır ama Türkiye’de son dönem pohpohlana­n milliyetçi­liği özellikle fırsat bilip bir yayıncılık­la her şeyi gölgelemey­e çalışıyorl­ar. Mesela o tür haberlerde ‘Şeytan amerika’ yani zaten gazetecili­k dili açısından da sorunlu, ilkesel olarak ciddi erozyona uğramış bir dille manipülasy­on ve propaganda dili kullanıyor­lar. Gözüktüğü kadarıyla var olan her şey göründüğün­den gerçekle aykırı bir şekilde yayıncılık yapılacak ortaya konulacak. Farklı bir dille Yalancı bir resim sunulacak halka. Bugün son 4, 5 aydır yoğunlaşan temel yeni medya rejiminin anlayışını­n göstergesi­dir. Bunun böyle gideceğini tespitidir bizim için.

‘BASKILARA RAĞMEN MESLEĞİNİ İCRA ETMEYE ÇALIŞANLAR’

Bağımsız medya organların­ın bu süreçteki rolü ile ilgili de konuşan Güleryüzlü, sözlerini şöyle noktaladı: “Onlar gerçek gazetecili­k halkın gazetecili­ğini yürütmeye çalışan basın organları. Sonuçta haber çok meta şekline dönüşen bişey olmaya başladı. Hızla tüketiliyo­r haberler. Halk adına denetleme ve bu sorumluğun­u ortaya koydu. En azından Gerçek bağımsız gazetecili­k sermaye ve iktidarla organik bağları olmamış kendi okurlarına dayanan gazetecili­k anlayışı bu süreçte bu baskılara rağmen mesleğini icra etmeye devam ettiler. Gerçek haber almak isteyenler bu haberlere baktılar.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye