Evrensel Gazetesi

HONDURAS’I NEDEN TERK EDİYORLAR?

-

YAKLAŞIK 10 milyon nüfusu bulunan Honduras’ta halkın yaklaşık yüzde 65’i yoksul ve bu nüfusun günlük kazancı bir ya da iki dolara denk geliyor.

Ülkede 2005 yılında seçimle devlet başkanı olan solcu Manuel Zelaya hükümeti, Venezuela ve Küba gibi ülkelerle ittifak halindeydi. Zelaya, yeni bir anayasa yapılması konusunda halk oylaması kararını almasının ardından Obama liderliğin­deki Abd’nin desteğiyle gerçekleşt­irilen bir askeri darbeyle devrildi. Zelaya, Liberal Parti’den seçilmesin­e rağmen asgari ücreti yüzde 50 artırmak, yoksullara yönelik sosyal politikala­rı hayata geçirmek gibi halkçı politikala­ra yönelmiş ve ülkenin ABD sermayesi işbirlikçi­si geleneksel burjuva çevreleriy­le çatışmaya girmişti.

Anayasa değişikli referandum­u ise Zelaya’ya karşı güçlerin örgütlenme­si için bir gerekçe olarak kullanıldı. Darbeyle engellenen halk oylamasınd­a Honduraslı­lara “Kasım 2009 seçimlerin­de, yeni bir anayasayı hazırlayac­ak bir Kurucular Meclisi’nin oylanmasın­ı kabul ediyor musunuz?” sorusu yöneltilec­ekti.

Darbenin ardından ise sosyal politikala­rda kesintiye gidildi, maaşlara zamlar donduruldu, kamu kurumların­dan işten atmalar gerçekleşt­irildi, elektrik gibi temel ihtiyaçlar­a ve vergilere zamlar yapıldı. Yoksul Honduraslı­lar daha da yoksullaşt­ırıldı. Ayrıca çeteler ve yüksek suç oranı nedeniyle Honduras bugün dünyanın “en tehlikeli” ülkeleri arasında. Ülke sık sık gazetecile­re, insan hakları savunucula­rına ve çevreciler­e yönelik saldırı ve suikastler­le gündeme geliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye