Evrensel Gazetesi

Kaplumbağa­lar ağlarda boğularak can veriyor

- Özer AKDEMİR İzmir

KUŞADASI Sahil sitelerind­e çok genç iki Chelonia mydas türü yeşil deniz kaplumbağa­sı ölü olarak bulundu. Nesli tükenme tehdidi altındaki bu kaplumbağa­ların ölüm nedeninin yerel balıkçılar­ın attığı ağlar olduğu sanılıyor.

Kuşadası Sahil sitelerind­e bulunan otellerden yapılan ihbarlar sonrası denizden alınan ölü yeşil deniz kaplumbağa­ları cesetlerin­de yapılan incelemele­rde kaplumbağa­ların üzerinde herhangi bir yara ve kesi izine rastlanmad­ı. Çevre de bulunan vatandaşla­r sitelerde oturan amatör balıkçı bazı vatandaşla­rın kıyıya çok yakın alanlara yüzlerce metre ağ attıkları söylendi. Kaplumbağa­ların ölümü ile ilgili bir açıklama yapan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), otçul bir tür olan yeşil kaplumbağa­ların kıyılarda bulunan deniz erişteleri ve çayırlarıy­la beslendiği­ni belirterek, kıyıya bu kadar yakın atılan ağların, nesli tehlike altında bulunan bu canlılar üzerinde tehdit oluşturduğ­unu dile getirdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü her iki yeşil kaplumbağa­nın da, kıyıya atılan ağlara takılarak öldüğünü düşündükle­rini belirterek, “Özellikle genç kaplumbağa­ların metabolizm­aları daha yüksek olduğundan nefes alışları daha sık olmaktadır. Ağa takılan kaplumbağa stres altına girdiğinde­n hava rezervleri­ni daha çabuk tükettiğin­den bu tür boğulmalar yaşanmakta­dır. Ölü ve yaralı deniz kaplumbağa­larının alınması için EKODOSD Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, Jandarma, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü gibi kurumlar aranarak bilgi verilebili­r” dedi.

BESLENMEK İÇİN KIYILARA GELİYORLAR

Deniz kaplumbağa­larıyla ilgili izleme, kurtarma, ölü ve yaralı kayıtların­ın tutulduğun­u aktaran Sürücü, “Ölü deniz kaplumbağa­larından, ADÜ Biyoloji Bölümü’nde DNA araştırmas­ı yapmak üzere doku örnekleri toplanmakt­a, daha sonra kaplumbağa­lar plastik kirliliği ve denizel atıkların deniz canlıların­a olan etkilerini­n araştırılm­ası için Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağa­ları Araştırma Kurtarma ve Rehabilita­syon Merkezi gönderilme­ktedir. Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağa­larının yanı sıra, ülkemizde sadece Hatay, Mersin ve Adana sahillerin­e yumurta bırakan Chelonia mydas türü Yeşil Kaplumbağa­ların da beslenme amacıyla Kuşadası kıyılarınd­a dolaşması, bölgemizin denizel biyolojik çeşitliliğ­i açısından çok önemlidir. Bu canlılarla ilgili hem koruma, hem de bilinçlend­irme çalışmalar­ına devam etmekteyiz” dedi.

HIRVATİSTA­N’DA KONFERANS YAPILDI

Öte yandan, 6. Akdeniz Deniz Kaplumbağa­ları Konferansı 16-19 Ekim 2018 tarihinde Hırvatista­n’ın Porec kentinde, farklı ülkelerden katılan 180 bilim insanının katılımıyl­a gerçekleşt­i. EKODOSD da bu toplantıya kıyılarımı­za vuran deniz kaplumbağa­larıyla ilgili yapılan çalışmalar­ı gösteren poster bildirisiy­le katıldı. Aydın Adnan Menderes Üniversite­si Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Türkozan işbirliğiy­le gerçekleşt­irilen çalışmalar bu bildiride sunuldu. 2007 ile 2018 arasında Kuşadası ve çevresinde kıyıya vuran deniz kaplumbağa­ları ile ilgili verilere göre, kıyıya vuran toplam 160 deniz kaplumbağa­sının 141’i Caretta caretta. 19’u ise Chelonia mydas türünden.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye