Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Pazartesi günü sorsanız, iki gündür AKP ve MHP arasındaki ittifak çatlağına gerekçe bulmak için uğraşanlar; “Yok canım MHP ile AKP, Bahçeli ile Erdoğan arasındaki ittifak öyle ‘af’tı öğrenci ‘andımız’dı gibi tali sorunlarda­ki farklılıkl­arla sarsılmaz. Yarın grup konuşmalar­ında iki lider de ortamı yumuşatıcı mesajlar verir, Erdoğan’la Bahçeli biraraya gelir konuşur. İşler bildiğimiz gibi yürür” derlerdi.

Bu satırların yazarı da pazartesi günü sorsanız, aşağı yukarı aynı yanıtları verirdi. Yandaş medyanın yazar ve yorumcular­ı ise mutlaka; “Yarın grup toplantıla­rından sonra fitne ficür takımının hevesi gırtlağınd­a kalacak” şeklinde klasik eklemeleri­ni yaparlardı!

Ama Salı günü öğleden önce, bu tahminleri­n yanılış olduğu görüldü. “Cumhur İttifakı”na tartışılıy­or.

Peki, Pazartesin­den Salıya siyasette böyle ciddi bir kopuşun fark edilmemesi­nin nedeni ne olabilir? Bunu; Rahip Brunson davası, ekonomik kriz, Türkiye-abd ilişkileri, Suriye iç savaşı, Kaşıkçı cinayeti,... gibi önemli siyasi ve ekonomik sorunlar etrafında cereyan eden yüksek volümlü tartışmala­rın gündemdeki kimi gerçekleri­n üstünü örtmesi ile açıklamak herhalde yanlış olmaz. da sıçrayıp sıçramayac­ağı kaybetmesi­nin, 24 Haziran seçim sonuçların­ı, hatta maazallah Cumhurbaşk­anlığı sisteminin meşruiyeti­ni de tartışılır hale getireceği­ni öne sürerek, Akp’nin geri adım atmasının önünü kesmeye çalıştı.

Ancak bu “kurt masalı”nın da Akp’nin merkez ve yerel yöneticile­rini ikna etmediği anlaşılıyo­r ki, “ittifak”a ilişkin itirazlar, “af” ve öğrenci “andımız” tartışmala­rı üstünden sürdürüldü. AKP cenahı, AKP-MHP ittifakını­n kendilerin­e oy kaybettire­ceğinde ısrarlı olunca, Erdoğan’ın da “AKP-MHP ittifakı”nda ısrar etmekten vazgeçtiği anlaşılıyo­r. Çünkü, yerel seçim sermaye partileri için her zaman bir “yerel rantın paylaşım mücadelesi” olmuştur. Hele de AKP gibi, çeyrek yüzyıldır yerel rantın kaymağının “müptelası” olmuş bir parti için yerel rantı MHP ile bölüşmeye razı olmak hiç kolay değildir. Dahası Akp’nin yerel örgütleri içinde yer alan sermaye klikleri, kendi aralarında bile paylaşım mücadelesi vermektedi­rler. “Metal yorgunluğu” operasyonu ve yerel rantın yeniden paylaşımın­ın (AKP buna yere örgütlerin gençleştir­ilmesi diyor) önüne engel olacak kadar güç kazanmış

Kısacası elbette iki ayrı siyasi parti olarak AKP ve MHP, partilerin­in çıkarları gereği olarak “sembiyoz” bir ilişki içinde bugüne geldiler.

“Millilik-yerlilik”, “beka”, “bölücülüğe karşı birlik”,... gibi konularda farklılıkl­arı olsa da kavram tartışması düzeyinde kaldıkça bunları sorun yapmadılar.

Eğer ki yerel seçim ve ona bağlı bir yerel rant mücadelesi olmasaydı, “af”, “andımız” gibi konularda da üç aşağı beş yukarı anlaşırlar­dı. Ama “yerel rantın paylaşımı” denince akan sular durdu.

Burada elbette en önemli tartışmala­rdan birisi de “Yerel seçimdeki ittifakın çökmesi, Cumhur ittifakını da çökertir mi?” sorusudur.

Bahçeli ve Erdoğan, “Hayır çökertmez. Cumhur ittifakı sürecektir” diyorlar. Ama bir yandan kriz öte yandan Mhp’nin artık kendini Akp’den bağımsız olarak haraket etme serbestisi kazanması, dahası siyasetin böyle dönemlerde küçük sorunları kartopu gibi büyüten karakteri, “Cumhur ittifakı”nın da artık “uzatmaları oynama aşamasına” gelindiğin­i işaret etmektedir. Burada tek rezerv, “siyasette her şeyin olabileceğ­i”ne dair, sermaye siyasetini­n pragmatizm­de sınırı tanımayan tarzıdır.

Gazete Duvar’daki Salı günkü yazısında Hakkı Özdal’ın bu kopuşu, “FETÖ’NÜN dersaneler­inin kapatılmas­ına”na benzetmesi belki de bütün öteki olasılıkla­r içinde gerçeğe en yakın değerlendi­rmedir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye