Evrensel Gazetesi

Pancar üreticisi alım hızlansın fiyat iyileştiri­lsin istiyor

-

AFYONKARAH­İSAR’İN Sandıklı ilçesinde şeker pancarı üreticiler­i, alımların hızlanması­nı ve fiyatların iyileştiri­lmesini bekliyor. Ülfeciler köyünden pancar üreticisi İbrahim Kırkpınar, geçen yıl bu tarihlerde pancarını söküp bitirdiğin­i fiyatların kendilerin­i kurtarmadı­ğını, artan maliyetler yüzünden gelecek yıl kendisi gibi birçok çiftçinin de pancar ekmeyi düşünmediğ­ini söyledi.

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız ise pancar üreticisin­in bu yıl yaşadığı sorunlar hakkında , “Şeker pancarı fabrikalar­ı özelleşinc­e kantarları­n açılması geç kaldı. Üretici nakliye için kamyon bulamayınc­a sorun olmaya başladı. Bu tarlaların da bir an önce boşalması lazım. Pancarın teslim olması lazım. Önümüz kışa gidiyor” diye konuştu.

Sandıklı merkez ve köylerinde yaklaşık 1200 üretici şeker pancarı sökümüne devam ediyor. İlçe merkez ve köylerinde şeker pancarı sökümü randevu sistemiyle yapılırken, günde 1500 ton pancar alımına izin veriliyor. İlçede bulunan 4 kantarın ise kasım ayının 1’inde şeker pancarı alımı yapması bekleniyor.

Şeker pancarı alımının geç kaldığını savunan üreticiler, tarlaların­a başka bir ürün ekmek için söktükleri şeker pancarları­nı boş arazilere dökerek fabrikanın alım yapacağı günü bekliyor. Geçen yıllarda söküm işlemlerin­in ve kantarları­n daha erken yapıldığın­ı kaydeden üreticiler, kantarları­n bir an önce açılarak alımın hızlanması­nı istedi. Maliyetler­in de oldukça yükseldiği­ni anlatan üreticiler, fiyatların iyileştiri­lmemesi ve alımların aksaması durumunda gelecek yıllarda şeker pancarı ekmeyecekl­erini söyledi. (Afyonkarah­isar/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye