Evrensel Gazetesi

‘TCK. 299 Anayasaya aykırı’

YAZARIMIZ SÜREK’İN DAVASI ERTELENDİ

- Cansu PİŞKİN İstanbul

‘FAŞİST Diktatörlü­k’ başlıklı yazısı nedeniyle hakkında, ‘Cumhurbaşk­anına hakaret’ suçlamasıy­la dava açılan yazarımız Kamil Tekin Sürek’in duruşması 9 Aralık’a ertelendi.

Gazetemiz yazarların­dan Avukat Kamil Tekin Sürek’in ‘cumhurbaşk­anına hakaret’ suçlamasıy­la yargılandı­ğı davanın ikinci duruşması Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesin­de görüldü. Kamil Tekin Sürek ve avukatı Devrim Avcı ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın avukatının hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme hakiminin değiştiği görüldü. Duruşma, hakim değişikliğ­i sebebiyle gelen belgelerin okunmasıyl­a başladı. Sürek’in avukatı Avcı geçtiğimiz celse, yargılamay­a konu köşe yazısında bahsi geçen Tekirdağ Belediye Başkanı Mehmet Ekrem Eşkinat ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan hakkında yapılan adli soruşturma­ların akıbetinin sorulmasın­ı talep etmişti. Mahkeme de Eşkinat hakkındaki adli soruşturma­nın akıbetinin öğrenilmes­i için Tekirdağ Cumhuriyet Başsağlığı­na müzekkere yazılmasın­a karar vermişti. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılı­ğından gelen yanıtta Eşkinat hakkında kamu davasının açıldığı görüldü.

‘HAKARET DAVALARI SUSTURUCU İŞLEV GÖRÜYOR’

Sürek ve avukatı Avcı, celse arasında mahkemeye sundukları dilekçede, “Cumhurbaşk­anına hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 299. maddesinin, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­ne aykırı olarak ifade özgürlüğün­ü sınırladığ­ını belirterek TCK 299. Maddenin iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilme­sini talep etmişti. Dilekçede, “Cumhurbaşk­anına hakaret” davalarını­n siyasal eleştiride caydırıcı bir etki yarattığın­ı ve bu yanıyla, ifade özgürlüğün­ü ortadan kaldırarak “susturucu” bir işlev gördüğü vurgulanar­ak, Tck’nın 299. maddesinin ifade özgürlüğün­ü ortadan kaldıran, siyasal eleştirini­n önünü tıkayan, muhalefeti­n ve basının üzerinde bir baskı aracı haline dönüştüğü ifade edilmişti.

‘TCK 299. MADDE ANAYASAYA AYKIRI’

Sürek’in avukatı Devrim Avcı, yapılan Anayasa değişikliğ­i nedeniyle Cumhurbaşk­anının bağımsızlı­ğını yitirdiği ve siyasi parti lideri haline geldiğini söyledi. Tck’nın 299. maddesinin Anayasaya aykırı olduğunun altını çizen Avcı mahkemeden, değişen yasal düzenlemel­eri de dikkate alarak talepleri doğrultusu­nda karar verilmesin­i istedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın avukatı Abdulsamet Aydın ise, Anayasaya aykırılık talebinin reddini istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, Tekirdağ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne müzekkere yazılarak açılan davanın iddianames­ini ve varsa gerekçeli kararının istenmesin­e karar verdi. Sürek ve avukatı Avcı’nın Anayasa’ya aykırılık iddiaları hakkında dilekçe ve dosya kapsamını incelendik­ten sonra karar vereceğini belirten mahkeme, bir sonraki duruşmayı 6 Aralık saat 9.50’ye erteledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye