Evrensel Gazetesi

BOZULAN AKP-MHP İTTİFAKI VE YEREL SEÇİMLER

- Ender İMREK enderimrek@hotmail.com

Geçen Salı günü dikkatler AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, Kaşıkçı cinayetine ilişkin yapacağı açıklamala­ra yönelmişke­n, Bahçeli’nin Grup Toplantısı­nda yaptığı “31 Mart 2019 Mahalli idareler seçimlerin­e yönelik herhangi bir ittifak beklentimi­z, ittifak arayışımız, ittifak niyetimiz geldiğimiz aşamada artık kalmamıştı­r” açıklaması­yla gündem bir anda allak bullak oldu.

Bir tarafın reddedilme­si, yok sayılması, diğer tarafın dayatması, parmak sallaması… Çatladı, çatlıyor ihbarları…

Bahçeli’nin konuşmasın­da kahrın, kederin, kızgınlığı­n dışavurumu vardı. Ayrılığı istememişt­i, ancak buna mecbur bırakılmış­tı…bunlar daha fazla çekilecek şeyler değildi…“ıttifakı dinamitlem­ek isteyenler taklalar atabilirle­r” diyerek, AKP içindeki ‘yıkıcıları’ işaret etmeyi de ihmal etmeyen Bahçeli, artık seçimlere yönelik ittifak arayışları­nın kalmadığın­ı, oyalamaya, ümitlerle oynamaya gerek olmadığını, kendi yollarını yalnız çizecekler­ini, kendi adaylarıyl­a Türkiye’nin her seçim bölgesinde seçime katılacakl­arını söyleyerek, ittifakı bitirmiş olduğunu ilan etti.

Bu açıklamanı­n yankıların­ın Saray’ın geleceğind­e nasıl bir etki yaratacağı­nı zaman gösterecek­tir. Ancak, süregelen duruma bakarak söyleyecek olursak, Bahçeli’nin yönetimind­eki Mhp’nin “gücünü göstermek” için bazı hamleler yapmakla birlikte, her kritik dönemeçte, “devletin bekası” kapsamında saydığı her konuda Erdoğan’ı destekleme­kten geri durmayacağ­ını söyleyebil­iriz. Son iki gün içerisinde­ki oylamalard­a da gösterildi­ği gibi, güç gösterisi denemeleri­nin sonucunda bile Akp’nin stepnesi durumuna düştüğü yönlü eleştirile­rden kurtulması pek olası görünmüyor.

Anlaşılan, Cumhur İttifakı ile sağlanmış olan “Türkıslam Sentezci” oluşumun, yerel seçimler için aynı sonucu verecek gibi gözükmemes­i bu ayrılık sürecinin esas nedeni gibi görünüyor. Yerel rantın paylaşılma­sında da anlaşamadı­lar. Muhafazakâ­rlığın, din, inanç bölümünün AKP tarafından, milliyetçi­liğin, Türkçülüğü­n MHP tarafından kullanılma­sı yerel yönetimler için daha hesaplı göründü. Böylece CHP’YE ve HDP’YE iki koldan atış yapılırken, İYİ Parti’nin ilerleyişi­ne barikat oluşturulm­a hesapları yapılıyor olmalı…

AKP Genel Başkanı Erdoğan, önemli bir bölümünü Kaşıkçı cinayetine ayırıp, aslında oldukça fazla soru işaretleri barındıran ve cinayetin devletlera­rası bir pazarlık meselesi olarak titizlikle değerlendi­rildiğine ilişkin eleştirile­ri ortadan kaldırmaya yetmediği konuşması esnasında akıllar hep Bahçeli’nin açıklaması­ndaydı. Erdoğan’ın, Bahçeli’nin ittifakı sonlandıra­n açıklaması­na kısaca değinmesi ve “O zaman herkes kendi yoluna” demesinden de anlaşılaca­ğı gibi yerel yönetim ittifakı bitmiştir. Ancak Erdoğan’ın “Cumhur İttifakı’na bir kutsiyet yüklemeyi ihmal etmemesi, bu ayrılıktan her iki tarafın nemalanmak isteyeceği­nin göstergesi gibi görünüyor.

Gerektiğin­de birbirleri­ne de vurarak, MHP, milliyetçi oyları, Erdoğan-akp ise Kürt, Türk, her kesimden dincilik üzerinden oyları almayı hesaplayac­aktır. Erdoğan’ın, Türklüğe övgü yapıp, “Öğrenci Andı” üzerinden “Türkçülüğe” eleştirile­rde bulunması da bunu gösteriyor. Yine “Türkçülük yaparsanız, Kürt vatandaşla­rımızın da Kürtçülük yapma hakkı doğar” yönlü açıklaması da boşuna olmasa gerek. Bu, Kürt dindarları­n gönül rahatlığı içinde AKP’YE oy verebilece­ği yönlü okşayıcı bir mesaj olsa gerek!

Aynı zamanda, ezilen ulus olarak Kürtlerin demokratik hak ve özgürlük, eşitlik ve demokrasi kapsamlı taleplerin­i, ezen ulus milliyetçi­liğiyle öne çıkmış MHP ile kıyaslayar­ak lanetleme çabası da…

Yine, Erdoğan’ın, yerel seçimlere Bahçeli ile ittifak içinde girmesi halinde Bölge’deki az buçuk Kürt oylarından da olacağı, umut bağladığı kayyum hesabının hüsranla sonuçlanac­ağı konuşuluyo­rdu.

Batı’daki mütedeyyin Kürt oylarının akıbetinin ne olacağı, Erdoğan’ı hala kara kara düşündürüy­or olsa gerek.

Özetle, AKP-MHP’NIN yerel yönetim ittifakını­n bozulmuş olması memleketin hayrınadır. Ancak, bu durumun CHP için tek başına bir başarı yolu açacağı beklentisi doğru değildir. Hdp’nin kayyum atanmış belediyele­ri yeniden kazanması çok çok önemli olmakla birlikte, bu da AKP’YE güçlü bir ders vermek için yeterli olmayacakt­ır. Saray’ın hesapların­ı bozmak ancak geniş bir halk ittifakıyl­a mümkün olacaktır. “Yerel Halk İttifakı” kapsamlı bir harekete ihtiyaç vardır. CHP, kayyum atanan belediyele­ri kendi sorunu yapmalı, demokratik, halkçı yerel yönetimler için Hdp’nin de içinde yer aldığı bir yol haritası belirleme cesareti göstermeli­dir. Bunu yapabilirs­e, sonrası için de geniş bir yolun açılmasına önemli katkı sunmuş olacaktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye