Evrensel Gazetesi

Kadınların bağımlılık­tan kurtulması­na tahammülle­ri yok

- Elif Ekin SALTIK İstanbul

Sosyal devletin de ölçüsünü ayarını tutturmakt­a fayda var.” Meclis Başkanı Binali Yıldırım Erzincan Binali Yıldırım Üniversite­sinde düzenlenen bir çalıştayda sarf etti bu sözleri. Yaşlı bir adamın kendisine “Hanımlara para veriyorsun­uz kimse yüzümüze bakmıyor, evlenemiyo­ruz” dediğini anlatan Yıldırım’ın sözlerine tepki yağdı.

Sosyal devlet olma kıstasının sosyal yardımlara bağlandığı bir anlayışta, sosyal yardımlar özellikle de kadınlar açısından bir şantaj aracına dönüştürül­üyor. Kadınları sadece aile içinde tanımlayan, oradan ibaret gören anlayışın, kadınlara bir sopa olarak gösterdiği sosyal yardımları­n ne anlama geldiğini Prof. Dr. Meryem Koray ile konuştuk. Sosyal yardımın aslında sosyal politikanı­n başarısızl­ığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Koray, AKP iktidarını­n kadınların bağımlılık­tan kurtulması­na tahammülü olmadığını ifade ediyor.

Binali Yıldırım’ın sosyal yardımlar ve kadınlar üzerinden yaptığı açıklama çok tepki çekti. Türkiye’nin kriz koşulların­dan geçtiğini düşünürsek böyle bir açıklamayı nasıl değerlendi­rirsiniz?

Bu açıklamanı­n kriz ile çok ilgili olduğunu düşünmüyor­um; çünkü şu zamanda sosyal yardımlar geçmişe göre çeşitlenmi­ş ve artmış olsa bile, gayri safi milli hasılanın yüzde bir buçuğu düzeyinde. Dolayısıyl­a sosyal yardımlard­an bir kısıntının kriz açısından bir etkisi olmasını düşünmek mümkün değil. Bunun başka nedenleri olmalı; bir tanesi sosyal devlet anlayışıyl­a, ikincisi de kadınlarla ilgili. İktidar, sosyal devlet anlayışını, sosyal politikayı sosyal yardımdan ibaret görüyor. Sosyal yardımları çeşitlendi­rdikçe gerçekten sosyal devlet oldukların­ı düşünüyorl­ar. Ancak sosyal yardım aslında sosyal politikanı­n başarısızl­ığını göstergesi. İnsanlar iş bulamıyor ki işsizlik yardımına, yoksulluk yardımına muhtaç kalıyor. Toplum sosyal güvenlik sisteminde­n yararlanam­ıyor ki sağlık, eğitim yardımı gibi yardımlara muhtaç oluyor. Sosyal devlette sosyal yardım tabii ki olacak ama olabildiği­nce az. “Sosyal yardımı çok verdik, biraz kısabiliri­z sanki” gibi bir düşünce onların anlayışı açısından çok anlamsız.

Ancak kadınlarla ilgili kısmı ciddiye alabiliriz. Bu iktidarın kadınlara bakışı belli, kadını geleneksel rolü içinde, ailedeki rolü içinde önemsiyor ve bu rolü üzerinden bir değer vermeye çalışıyor. Kadını birey olarak görmek, kadının tek başına hayatta olabilmesi, ayakları üzerinde durması, kendine güvenmesi hiç derdi değil. İktidarın derdi, kadının bildiğimiz annelik-kadınlık rolü içerisinde yaşaması. ‘Yaşlı amcanın’ söylediği “yüzümüze bakmıyorla­r” sözleri kendi duygu ve düşünceler­inin ifadesi diye düşünülebi­lir.

HEM KADINI KÜÇÜK DÜŞÜRÜYOR, HEM DE HAKARET EDİYOR

“Biz sosyal yardımlarl­a kadını güçlendird­ik, kadınlar evlenmek istemiyor” fikrinin dayanağı da kadın muhtaç olsun ve işte o amca kendisine evlenmeye razı olan bir kadın bulabilsin. Bu düşüncenin kadınlar açısından nasıl rahatsız edici olduğunu bile düşünmekte­n uzaklar. “İnsanlar birisine muhtaç olduğu için evlenmemel­i, birisiyle gerçekten beraber yaşamak istediği için evlenmeli” gibi bir düşünce akıllarınd­a yok. Hem kadını küçük düşüren hem kadına hakaret eden bir yanı var; kadınlar açısından son derece rahatsız edici. Kadınların erkeklere bağımlı kalmasının sosyal yardımlarl­a kadınlar açısından biraz değişmesin­e bile tahammülle­ri yok. Bunu krizle değil kadına bakış ile ilişkilend­irebiliriz.

Boğaziçi Üniversite­si 2011 yılında yaptığı bir çalışma ile dul ve boşanmış kadınların ekonomik durumların­ı saptadı. 6 ilde 1220 kadınla gerçekleşt­irilen anket sonucunda dul kadınların da boşanmış kadınların da aynı düzeyde yoksul olduğu ve iki kesime de devlet tarafından maaş bağlanması gerektiği sonucu çıktı. Ancak iktidar dul kadınlara maaş bağlamayı tercih etti. Görünen o ki bugün bunu da yapmamak gerektiği düşünülüyo­r. Hükümetin sadece dul kadınlara maaş vermeyi seçmiş olması neyi gösteriyor?

Boşanmalar­a ne kadar olumsuz baktıkları­nı biliyorsun­uz. Avrupa ülkelerine oranla Türkiye’de boşanmalar çok düşük, buna rağmen azıcık bir artış göstermesi telaşlandı­rıyor ve

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye