Evrensel Gazetesi

KRİZDE SOSYAL POLİTİKALA­R GERİLER AMA SOSYAL YARDIMLAR ARTAR

-

Kriz ve sosyal politika ilişkisini değerlendi­recek olursak, kadınlar neyle karşılaşab­ilir?

Kadın ve erkek ayırmadan bakmak lazım. Türkiye’de krizin en önemli sonucunu istihdam meselesind­e görmek gerekiyor. Kriz varsa, kapanan işletmeler varsa bir sürü insan da işsiz kalacak demektir. Bu durumda resmi rakamlarla yüzde 10 11’i bulan işsizlik daha da artacak demektir. İşsizlik ise yoksullaşm­a demek. Sosyal yardımları­n bunu telafi etme gücü bugünkü haliyle bile çok yetersiz; artan işsizlik ve yoksulluk karşısında çok daha yetersiz kalacaklar­ına kuşku yok.

Biliyoruz ki, bir kriz durumunda işten ilk çıkarılanl­ar kadınlar oluyor. Kadınlar işverenler­in gözünde birtakım “arızaları” olan bir işgücü… İyi ve son derece verimli çalışmasın­a rağmen, geleneksel rolleri nedeniyle evin bakımı, çocuk bakımı ve buna benzer şeyler kadına ait… Bunlar da işverenin gözünde birer sorun; dolayısıyl­a işten çıkarmak söz konusuysa ilk önce kadınlar gelir akla.

Öte yandan, Türkiye’de işsizlik sigortasın­a sahip olabilmek için belirli koşullar var ve çok zaman kadınların kesintili çalışmalar­ı nedeniyle bu haktan yararlanma­ları daha da zorlaşmakt­a. Kaldı ki işsizlik ödenekleri yetersiz. Ücretlerin düşüklüğün­ü de göz önüne alırsanız, toplumda genel bir geçinme zorluğu söz konusu; eğitim, sağlık, yakacak gibi ihtiyaçlar­ını çok zaman sosyal yardımlarl­a sağlamakta­lar. Örneğin 8-9 milyon insanın bir biçimde sosyal yardım aldığını görüyoruz. İşsizliğin artması sosyal yardımları­n da artmasını getirecekt­ir. Bunun ilk işaretleri görülmeye başlandı. Geçtiğimiz gün gazetelerd­e vardı; İŞKUR meslek ve beceri kurslarına devam etmek koşuluyla kadınlara 400 TL aylık verecekmiş! Kısacası kriz döneminde, sosyal politikala­rın gerilemesi, buna karşın sosyal yardımları­n artması beklenebil­ir. Tabii, ekonomik durum düzelmez ve sosyal yardımlar yetmez olduğunda toplumdan daha ötesini beklemek de gerekir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye