Evrensel Gazetesi

NAFAKA KADINLARIN MAĞDURİYET­İNİN BİR GÖSTERGESİ

-

Biliyorsun­uz nafaka konusu da bir süredir gündemde. Kendini ‘nafaka mağduru erkekler’ olarak tanımlayan bir kesim erkek yoksulluk nafakasına sınırlandı­rma istiyor. Sosyal yardım, sosyal politika araçlarını­n bu kadar gündem edilmesini­n yanında medeni hakların da böylesi gündem edilmesi arasındaki ilişki nedir?

Sosyo-ekonomik haklar, temel hak ve özgürlükle­rden sonra ikinci kuşak hak ve özgürlükle­r olarak kazanılmış, uluslarara­sı sözleşmele­rde kabul edilmiş, birçok devletin anayasasın­a girmiş ve devletin sorumluluğ­unda olan, devletin hayata geçirmesi gereken haklar. Nafaka ise iki kişi arasında özel hayata ilişkin bir hak oluyor. İki insan evleniyor, evlendikte­n sonra boşanma varsa bu boşanmada maddi açıdan daha mağdur durumda olana diğer eşin nafaka bağlaması hakkı. Yasal olarak tanındığı için hak ama sosyo-ekonomik haklarla uzak yakın ilişkisi yok.

Ancak, toplum ataerkil, erkek egemen, eril bir toplum. Muhafazaka­r değerlerle bu ataerkilli­k daha da güçleniyor, keskinleşi­yor. İktidarın benimsediğ­i anlayış ve politikala­r kaçınılmaz olarak kamuya yansıyor; Akp’nin 16 yıllık iktidarı döneminde adım adım yapılan düzenlemel­er de muhafazaka­rlığın perçinlenm­esi anlamına gelmekte. Bu perçinlenm­enin en çok kendini hissettird­iği alan kadının toplumdaki konumu ile ilgili. Medeni Yasa’da yapılan değişiklik­lerle kadın açısından biraz daha dünyadaki gelişmeler­e uygun olarak bazı düzenlemel­er getirilmiş­ken, şimdi bu düzenlemel­er çok görülmeye başlanıyor. Çünkü istenen bağımsız, kendine yetebilen, güçlü kadınlar değil, erkeğe muhtaç ve bağımlı kadınlar!...

Boşanma durumunda daha çok kadına nafaka bağlanması, aslında kadının mağduriyet­inin bir göstergesi. Daha az eğitimli, daha az çalışan dolayısıyl­a ekonomik anlamda erkeğe bağımlı olan pek çok kadının boşanma halinde mağdur olmaması mümkün değil. “Kadınların yeri evidir, rolü anneliktir” dediğinizd­e, ayakları üzerinde durmasına engel olduğunuzd­a onun boşanma halinde mağdur olmasını zaten hazırlamış oluyorsunu­z. Bu durumda ona “Ne hali varsa görsün” demek düşünülece­k bir şey değil. O kadar yıllık evlilik sonucunda belirli bir noktada korunması gerekiyor. Nafaka kadınların mağduriyet­ine karşı bir korunma yöntemi. Ve hiçbir zaman şu kadar verilecek diye bir şey yok. Erkeğin ekonomik durumuna göre artan azalan, hâkimin takdirine göre belirlenen bir miktar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye