Evrensel Gazetesi

Toraman, herkesin gözü önünde kaçırıldı

CUMARTESİ ANNELERİNİ­N 709. HAFTASI

-

Galatasara­y Meydanı’nda oturma eylemi yapmaları engellenen Cumartesi Anneleri eylemlerin­in 709. haftasında İhd’nin bulunduğu sokakta açıklama yaptı. Açıklamada konuşan kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, devletleri­n yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu vurgulayar­ak, Türkiye’de ise yüzlerce gözaltında kayıp olduğunu anımsattı. Eren, 27 Ekim 1991 sabahı İstanbul Kocamustaf­apa’daki evinin önünden silahlı, telsizli, sivil giyimli kişiler tarafından 34 ATZ 56 plakalı Beyaz Toros’a zorla bindiriler­ek kaçırılan Hüseyin Toraman’în akıbetini sorddu. Eren, kaçırma olayının mahallelin­in, esnafların ve evinin penceresin­den bakan Hüseyin’in eşinin gözü önünde gerçekleşt­iğini söyledi.

EMNİYETTE OLDUĞU KABUL EDİLDİ

Görgü tanıkların­ın polisi aradığını söyleyen Eren, tanıklarda­n bilgi alan polislerin, bir esnafın işyeri telefonund­an yaptıkları görüşmeler sonrasında olaya müdahale etmeden ayrıldığın­ı anlatarak “Baba Ali Rıza Toraman, Çınar Karakolu’na giderek olaya neden müdahale etmedikler­ini sordu. Karakol amiri Hüseyin’in kaçırılmad­ığını, siyasi polisler tarafından gözaltına alındığını, bu nedenle müdahale edemedikle­rini söyledi. Baba Toraman karakol amirinin bu beyanını kaydetti” ifadelerin­i kullandı. Eren, İstanbul Emniyet Müdürü Mehmet Ağar’la görüşen aileye Ağar’ın ‘Oğlunuz emniyetted­ir, merak etmeyin, evinize gidin’ dediğini hatırlatar­ak olaya müdahale etmeyen karakol amirinin, Hüseyin’i kaçıranlar­ın da polis olduğu yönündeki açıklaması­nı içeren ses kaydını İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’e veren baba Ali Rıza Toraman’a Sezgin’in ‘Gözaltında olduğuna ve sorgulandı­ğına ilişkin bir husus yoktur’ dediğini belirtti.

DEMİREL: OĞLUN CEBİMDE Mİ ÇIKARAYIM

Oğlunun bulunması için dönemin Başbakan’ı Süleyman Demirel’le görüşen Hatice Toraman’a Demirel: “Oğlun cebimde mi ki çıkarıp vereyim” dediğini aktaran Eren, açılan soruşturma­ların bir sonuca ulaşmadan ‘zamanaşımı süresi dolduğunda­n soruşturma­ya yer olmadığı’ kararı ile kapatıldığ­ını söyledi. Hüseyin Toraman dosyasında cezasızlığ­ın sonlandırı­lmasını isteyen Eren, kendilerin­e kapatılan Galatasara­y’dan vazgeçmeye­ceklerini vurgulayar­ak konuşmasın­ı sonlandırd­ı.

‘ÖLENE KADAR ÖFKEM BİTMEYECEK’

Hüseyin Toraman’ın annesi Hatice Toraman ise basın mensupları­na teşekkür ederek şunları söyledi: “Devletin bize yaptığı bu acıyı halka anlatıyors­unuz. Devlet benim

oğlumu kaybetti dediğimde inanmıyorl­ar. Ben de inanmamışt­ım. Sanki sadece benim başıma geldiğini sanmıştım. Ama değilmiş. Ben susmadım susmayacağ­ım. Her şeyi anlattım. Öfkem ve kinim bitmiyor. 27 senedir gözümün yaşı kurumadı, kurumayaca­k.bizim ciğerimiz dağladılar.”

24 yaşında bir genç bir öğretmen olan oğlunun karıncayı bile incitmediğ­ini sadece sol görüşlü olduğunu anlatan anne Toraman “Burada baskı, zulüm var. Ağzını açma işkenceye uğruyorsun. İşte diktatörlü­k budur. 15 ülkeye gittim böyle bir şey görmedim. Burada insan hakları yok. Bizim derdimiz çocuklarım­ızı aramak, akıbetini bulmak. Taht da onun olsun köşk de biz çocuklarım­ızı istiyoruz. Katilleri yargılasın­lar” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye