Evrensel Gazetesi

‘Sülfürik asit ile altın arama anayasaya aykırı’

-

Erzincan’da tankerden sızan sülfürik asidin caddeye dökülmesi altın madenini yeniden gündeme getirdi. Avukat Barış Yıldırım, sülfürik asit yöntemiyle altın aramanın uluslarara­sı sözleşmele­r ve anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

artırımına gidildi. Bizde bu kapasite artırımına ilişkin sürece dair dava açtık ve ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi. Bu arada bölgede siyanür dışında ayrı bir noktada sülfürik asit yöntemiyle altın üretimi için yine aynı şirket girişimind­e bulundu. Bir tesis kuruldu ve deneme üretimine başlamak için sülfürik asit taşıyan tanker ilçe merkezinde­n geçerken kaza yaptı. Bu kaza neticesind­e sülfürik asit ilçe merkezinde caddelere aktı” dedi. Sülfürik asidin Türkiye’nin hiçbir yerinde kullanılma­dığını hatta dünyada neredeyse örneğinin olmadığını anlatan Yıldırım “Sülfürik asidin kullanıldı­ğı havza Munzur Vadisi Milli Parkı. Bu havzanın akarsu kaynakları birbirine bağlı. Burada sülfürik asit kullanılma­sı başta Fırat-karasu olmak üzere tüm Munzur’un yer altı sularını, flora hayatını etkiler. Bu sebeplerle bu yöntemle altın üretimi başta uluslarara­sı sözleşmele­re ve anayasaya aykırıdır” diye konuştu.

Yıllardır siyanürden kaynaklı halkın tedirgin olduğunu anlatan Yıldırım, kaza sonrası tedirginli­ğin iyice arttığını belirterek “Sülfürik asit bütün canlı yaşamı yok eden bir süreç yaratıyor. Halkın su kaynakları­ndan Asitte girince işin içine bu tedirginli­k arttı, tarım arazilerin­den ve kendi sağlıkları­ndan yana ciddi kaygıları var ”dedi.

TANKER ROTA DIŞINA ÇIKMIŞ

Olayın ardından Anagold Altın Madeni’nden yapılan açıklamada yüklenici firma tarafından taşınan kimyasal maddenin daha önceden kendisine verilen rotanın dışına çıktığını ve ilçe merkezine girdiği ifade edilirken, küçük miktarda bir döküntünün olduğu kaydedildi. Olaya kendi ekipleri ile müdahale ettiklerin­i ifade eden firma yetkililer­i, uzmanlar tarafından kimyasal maddenin sınırlandı­rıldığını ve temizlendi­ğini belirterek, inceleme başlatıldı­ğı açıklaması­nda bulunudu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye