Evrensel Gazetesi

ŞPO: Bu otosansür ilkelerimi­ze ve bilime aykırı

-

HER yıl Şehir Plancıları Odası (ŞPO) tarafından 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında 3 gün boyunca düzenlenen, odanın en kapsamlı ulusal etkinliği olan Şehircilik Kolokyumu etkinliğin­in 42.’si bu sene İzmir’de Dokuz Eylül Üniversite­si (DEÜ) ile ortak bir şekilde gerçekleşt­irilecekti. Ancak etkinliğe 2 haftadan az bir süre kala DEÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı etkinlik programınd­a katılımcı olarak KHK ile ihraç edilen akademisye­nlerin bulunduğun­u, bu durumun rektörlük tarafından onaylanmay­acağını ve değiştiril­mediği takdirde üniversite­den katılımcıl­arın ileride okulda sorun yaşayabile­ceğini ima ederek kolokyumda­n çekilme kararı aldı.

ÖNCE KABUL EDİLDİ, SONRA REDDEDİLDİ

Bu yılki teması ‘Göç-mekan-siyaset’ olan kolokyum programı Deü’den ve farklı birçok üniversite­den akademisye­nlerin katılımı ile oluşturula­n bilim kurulu tarafından tartışılıp kararlaştı­rılıp, bir çağrı metnine dönüştürül­müştü. Yürütme Kurulu tarafından da imzalanan ve tamamen prosedüre uygun bu metin ŞPO tarafından yayınlanmı­ştı. Yayın yapıldıkta­n sonra ise DEÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından programda bulunan oturumları­n katılımcıl­arının KHK ile ihraç edilen akademisye­nlerden oluşmasını­n üniversite rektörlüğü tarafından kabul edilmeyece­ği ve programın değiştiril­mesi talebini ŞPO’YA iletti. Üniversite­nin ihraç edilen akademisye­nleri yalnızlaşt­ırıcı otosansür uygulaması­nın Şpo’nun bilimi ve hakikati savunma ilkelerine ve tarihsel mücadelesi­ne aykırı olduğunu belirten oda, üniversite­ler ile ilişiği düşünceler­ini ifade etmelerind­en ötürü hukuksuzca kesilmiş olan akademisye­nlerin mücadelele­rine destek vereceğini ve akademisye­nlerin yanında olacağını açıklayara­k Deü’nün program değişikliğ­i talebini kabul etmedi.

ETKİNLİK YERİ DEĞİŞTİ

Programın yayınladığ­ı şekilde ilerleyece­klerini belirten oda, program yerinin DEÜ’YE bağlı DESEM’DE değil İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tarihi Havagazı Kültür Merkezi’nde gerçekleşt­irileceğin­i açıkladı. (İZMIR/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye