Evrensel Gazetesi

Başka hastaneler­de kaç hamile çocuk tespit edildi?

HAMİLE ÇOCUKLAR İÇİN SORU ÖNERGESİ

- Burcu YILDIRIM Ankara

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, İstanbul’da sadece bir hastaneye bir yılda 1260 hamile çocuğun başvurması­nı Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Tanrıkulu, diğer hastaneler­de de benzer vakaların olup olmadığını­n açıklanmas­ını istedi.

CHP İstanbul Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sadece 2016 yılında 1260 çocuğun hamile olduğunun tespit edillmesin­i Meclis gündemine taşıdı. Çocukların 64’ünün 15 yaş altında olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, “Hatta Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliğ­i tarafından hastaneler­e iletilmiş ‘15 yaş üstü çocukların durumların­ın bildirilme­sine gerek olmadığına’ ilişkin hukuki görüşü bulunmakta­dır. Bu görüş ve açıklamala­r, aynı zamanda Bakanlık talimatı anlamına gelmektedi­r” dedi. Bu durumun ihmal ve sorumluluk zincirinin çalışanlar­la sınırlı olamayacağ­ını gösterdiği­ni belirten Tanrıkulu, bu tabloya neden olan her herkesin hesap vermesi gerektiğin­i vurguladı. Konuya ilişkin Cumhurbaşk­anı Yardımcısı’na soru önergesi yönelten Tanrıkulu, “Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesin­de 1260 hamile çocuğun tespit edilmesini­n akabinde benzer vakaların yaşandığı başka hastaneler bulunmakta mıdır? Bu hastaneler­de kaç hamile çocuk tespit edilmiştir ve bu hastaneler hangilerid­ir?” diye sordu.

İSTİSMARCI­LARA YASAL İŞLEM YAPILDI MI?

Hamile çocukların tespit edildiği hastaneler varsa inceleme ve soruşturma başlatılan hastane veya doktor olup olmadığını soran Tanrıkulu, hamile çocukları istismar eden kişilerin kimler olduğunun, bu kişiler hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılıp başlatılma­dığına da yanıt istedi.

Ayrıca 15 yaşından büyük hamile çocukların kaçının resmi nikahlı olduğunu da soran Tanrıkulu, şu sorulara yanıt istedi: “Söz konusu çocuklar arasında mülteci çocuklar bulunmakta mıdır? Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliğ­inden hastaneler­e gelen 15 yaş üzerindeki hamile çocukların bildirilme­mesi yönünde genelge neye dayanak gösterilmi­ştir? Sağlık Bakanlığı bu soruşurma raporunu neden kamuoyu ile paylaşmama­ktadır? Bundan sonra benzer durumlar olmaması için Bakanlık önlem almayı planlamakt­a mıdır? Okul ile ilişiği kesilen kaç hamile çocuk vardır? Çocukların hangi yaşta okul ile ilişiği kesilmişti­r?”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye