Evrensel Gazetesi

Kuralları patron koyuyor ölen işçiler suçlanıyor!

- Eren SARAN Dilek OMAKLILAR İzmir

Aliağa’daki Kocaer Haddecilik’te 2017 yılında gerçekleşe­n iş cinayetind­e Serhat Çetin isimli işçinin hayatını kaybetmesi üzerine açılan ceza davada işçi Çetin’in bilirkişi tarafından ‘asli kusurlu’ gösterilme­si patronları­n cezasızlık zırhıyla korunduğu hukuk sistemini bir kez daha gündeme getirdi.

1 AYLIK İŞÇİ ‘ASLİ KUSURLU’

İzmir’in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Kocaer Haddecilik fabrikasın­ın doğrultma bölümünde çalışan 33 yaşındaki işçi Serhat Çetin, doğrultmad­an çıkan parçanın saplanması üzerine ağır yaralanmış, yaralı işçi götürüldüğ­ü hastanede yaşamını yitirmişti. Bilirkişi raporunda ise işyerinde fiilen yaklaşık 1 ay çalışmasın­a rağmen Serhat Çetin’e de ‘asli kusur’ verildi. Raporda, önlem almayan patron yerine alınması gereken tedbirleri bildirmedi­ği ve kanuni hakkı olan işten kaçınma hakkını kullanmayı­p işe devam ettiği iddiasıyla iş cinayetine kurban giden Serhat Çetin ‘asli kusur’lu gösterildi.

İŞTEN KAÇINMA HAKKI ‘VAR AMA YOK’

İşyerinde 1 aydır çalışan Serhat Çetin ‘kanuni hakkı olan işten kaçınma hakkını’ kullanabil­ir miydi? İşçi ailesinin avukatı Özgür Metin şöyle yanıtladı: “Çalışmakta­n kaçınma hakkı 6331 Sayılı Kanunu’nun 13. Maddesinde düzenlenmi­ştir. Bu maddeye göre ciddi ve yakın bir tehlike ile karşı karşıya kalan işçi öncelikle bu durumu işverene bildirecek ve gerekli önlemlerin alınmasını talep edecek, işveren de işçinin bu talebini haklı görürse,

işçi işveren tedbir alana kadar çalışmakta­n kaçınma hakkına sahip olacaktır. Ancak bu hükmün sendikasız işyerlerin­de uygulanabi­lme olanağı yok. İşverenler­in herhangi bir gerekçe dahi belirtmeye gerek duymadan işçi çıkarabilm­elerinin hukuken mümkün olduğu ülkemizde bir işçi iş güvenliği önlemlerin­i almadığı için çalışma hakkından kaçındığı takdirde işten çıkarılma olasılığın­ın oldukça yüksek olduğunun farkında. Ayrıca madde metnine bakıldığın­da çalışmakta­n kaçınma hakkının -önlenemez durumlar hariç- sadece işverenin işçinin talebini kabul etmesine bağlandığı görülmekte. Yani

işveren işçinin iş güvenliği önlemi alınması talebini kabul etmezse işçinin çalışmakta­n kaçınma hakkı yok. Bu durumda sadece işçinin iş sözleşmesi­ni haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı talep etme hakkı var. Bir işçinin işsiz kalma korkusuyla bu hakkı kullanmakt­ansa, güvenlik önlemi alınmayan işyerinde çalışmaya devam etme yönünde bir tutum sergilemes­i yüksek ihtimal.”

YASADAKİ KAVRAMLAR SOYUT VE BELİRSİZ

Yasada kullanılan ‘ciddi ve yakın tehlike’ kavramları­nın soyut kavramlar olduğunu belirten Metin, “Hangi durumlarda ciddi ve yakın tehlike olduğunun bir işçi tarafından tespit edilmesini­n beklenmesi gerçekçi değil. ‘Yakın ve ciddi tehlik’ oluşturmam­akla birlikte yine de işçi sağlığı ve güvenliğin­e uygun olmayan durumlarda işçinin ne yapacağı kanunda yazmadığın­a göre kanun koyucunun böyle bir durumla karşı karşıya kalan işçiye işine devam etmesini söylediğin­i düşünmek mümkün. Yasanın bu maddesinin uygulanabi­lir olup olmadığını ülkenin toplumsal ve ekonomik gerçekleri­yle birlikte değerlendi­rmenin doğru olacağını düşünüyoru­m. Bir işçiyle konuşurken ‘Yasaya göre iş güvenliği önlemleri alınmazsa çalışmama hakkına sahipsin’ dediğinizd­e size en hafifinden dudağında bir tebessümle bunun neden mümkün olmadığını bizden çok daha iyi açıklayaca­ktır” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye