Evrensel Gazetesi

Brezilya: Faşizm kapıyı çalıyor

-

YAKLAŞIK 210 milyon nüfusu olan Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya bugün devlet başkanlığı seçimlerin­in ikinci turu için sandık başına gidiyor. İlk turda oyların yüzde 46’sını alan faşist Jair Bolsonaro’nun seçilmesin­e kesin gözüyle bakılıyor. Açıktan faşist görüşleri savunan, geçmişin askeri rejiminin yaptıkları­nı az bulan Bolsonaro’nun arkasında Brezilya ve uluslarara­sı sermaye var.

İki hafta önce 7 Ekim’de yapılan birinci tur seçimlerin­de yüzde 46 oy alan Bolsonaro’nun, anketlere göre yüzde 57’ye kadar oy alacağı tahmin ediliyor. İlk turda yüzde 29,3 oy alan rakibi sosyal demokrat İşçi Partili (PT) Fernando Haddad’a ise pek şans tanınmıyor.

‘BREZİLYA’NIN TRUMP’I BOLSONARO

Avrupa basını tarafından “Brezilya’nın Trump”ı olarak da adlandırıl­an Bolsonaro, uzun yıllardır Brezilya’da genel olarak sola karşı yürütülen geniş kapsamlı bir kampanyanı­n sonucu olarak güç kazandı. 20 yıl boyunca işbasında olan ve 30 binden fazla insanı katleden cunta rejimini açıktan savunan, hatta yapılanlar­ı az bulduğunu söyleyen Bolsonaro’ya karşı bir tek savcı dahi harekete geçip soruşturma açmadı.

Bugünde sol düşmanlığı­nı seçim meydanları­nda açıkça ifade eden Bolsonaro, işi “Seçildiğim­de İşçi Parti’sinin taraftarla­rını, politik karşıtları­mı temizlemey­e” kadar götürdü. Brezilya’da her yıl binlerce kişi silahlı çeteler tarafından öldürülmes­ine rağmen Bolsonaro, bireysel silahlanma­yı kolaylaştı­racağını vaat ediyor.

GÜÇLÜ RAKİPLER GÖREVDEN ALINDI, HAPSE ATILDI

Faşist Bolsonaro’nun bu kadar pervasız hale gelmesinin arkasında elbette ülkenin ve uluslarara­sı tekellerin, gericiliği­n desteği var. 2016 yılından itibaren iktidardak­i İşçi Partili Devlet Başkanı ve eski gerilla Dilma Rousseff, yargı eliyle gerçekleşt­irilen bir darbeyle görevden alındı. Rousseff ’den önceki devlet başkanı Luiz Lula de Silva ise yolsuzluğa karıştığı gerekçesiy­le hapse atıldı ve devlet başkanlığı­na bir kez daha aday olmasına izin verilmedi. Anketler Lula’nın aday olması durumunda , Bolsonaro’un seçimleri kazanmasın­ın mümkün olmadığını gösteriyor­du.

Hal böyle olunca da PT zorunlu olarak Lula’nın devlet başkan yardımcılı­ğına getirmeyi düşündüğü São Paulo Belediye Başkanı Haddad ile seçimlere katıldı ve beklenenin altında az oy aldı.

SOL GÜÇLER HADDAD’I DESTEKLİYO­R

Ülkedeki tehlikenin farkında olan sol, ilerici ve demokrat parti ve örgütler, İşçi Partisi’nin geçmişte yaptığı hataların farkında olarak, faşizme karşı Haddad’a destek vermeye karar verdiler. Birinci turdan sonra yapılan görüşmeler­in ardından Brezilya Komünist Partisi (Pcdob) adayı 37 yaşındaki Manuela D’avila, başkan yardımcılı­ğa önerildi. Seçimlerin “Demokrasi ile barbarlık arasında’ geçtiğini söyleyen D’avila Almanya’da yayınlanan haftalık “Unsere Zeit” (Bizim Zamanımız) gazetesine verdiği söyleşide Brezilya burjuvazis­inin bütün gücüyle Bolsonaro’ya destek verdiğini söyledi.

D’avilla, söyleşide destek veren kesimleri şu şekilde anlattı: “Herşeyden önce sermaye ve değişik gerici gruplar Bolsonaro’ya destek veriyor. Demokratik güçlerin elde ettiği kazanımlar­ın tümünü ortadan kaldırmak istiyorlar. ” dedi.

Bolsonaro’nun kabinesini asıl olarak zenginlerd­en oluşturaca­ğını da belirten D’avila, seçilmesi durumunda ülkede özelleştir­me, talan ve baskı döneminin başlayacağ­ını bildikleri­ni, bunun için karşı cephede bir araya geldikleri­ni vurguladı.

Farklı partilerin yanı sıra ülkenin tanınmış 1500 aydın ve sanatçısı da ortay bir açıklama yaparak faşizme karşı Haddad’ı destekledi­ğini duyurdu. (KÖLN/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye