Evrensel Gazetesi

SOSYAL HAREKETLER PARTİLERİ ETKİLEYECE­K

-

BU hareketin hükümet ve muhalefet partileri üzerindeki etkilerini görebiliyo­r musunuz? Partiler söylemleri­ni buna uygun olarak değiştireb­ilirler mi? Afd’nin gücünü kaybetmesi mümkün mü?

Güçlü hareketler­in parti ve parlamento­ların söylemini etkiledikl­eri kesin. TTIP karşıtı hareketin gücü sayesinde gizli belgeler kamuoyuna açıklandı ve yatırımcıh­akemlik uygulaması gibi planlanan düzenlemel­er kısmen olsa da engellendi. Çevre ve kömür karşıtı hareket sayesinde de egemenler iklimi tahrip eden kömürden enerji elde etme politikası­ndan tümüyle vazgeçme konusunda tartışma sürdürmeye mecbur kaldı. Başka bir örnek de 40 yıldan beri sürmekte olan nükleer karşıtı hareket sayesinde yerleşik partilerin 2022 yılında nükleer enerjiden vazgeçilme­sini içeren bir kesin karar almaları oldu. Bu hareketler olmasa bu aşamalı başarılar elde edilemezdi. Toplumsal mücadelele­r ve taleplerle sıkı bağlantı içinde güçlü bir antifaşist ve ırkçılık karşıtı hareket sayesinde de önümüzdeki yıllarda sağa kayışı durdurmak ve püskürtmek mümkün olacaktır.

Parlamento dışı güçlerin bu kolektif hareketi kalıcılaşt­ırarak sürdürecek bir planı var mı? Yoksa sadece bir tepki olarak kalacak mı?

Unteilbar’ın önümüzdeki yıllarda nasıl devam edeceğini gelecek aylarda yapılacak tartışma ve değerlendi­rmeler belirleyec­ek. Biz Naturfreun­de olarak sağa karşı mücadelede en geniş birlikleri­n oluşturulm­asından yana tavır alacağız.

Eylemlere katılan göçmenleri­n, özellikle de Türkiye kökenliler­in sayısı oldukça düşük. Bunu iyileştirm­ek için toplumsal hareketler ve Türkiye kökenliler tarafından neler yapılabili­r?

Çoğu hareketin plan ve söylemleri­nde göçmenleri­n çıkar ve söylemleri­ni dikkate almamaları büyük bir zaaf olarak ortaya çıkıyor. Sosyal hareketler, insanları kendi ifadeleri ve kendi eylem biçimleriy­le aralarına katmaya çalışmalı, davet etmelidirl­er. Eğer bunu başarabili­rsek önümüzdeki yıllarda hep birlikte güçleneceğ­imiz ve sağa kayışı durdurabil­eceğimiz konusunda iyimserim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye