Evrensel Gazetesi

Zehra Doğan’ın ‘Gazetecili­kte Cesaret Ödülü’ verildi

-

NUSAYBİN ve Cizre gibi çatışmalı bölgelerde­n geçtiği haberler nedeniyle Uluslarara­sı Kadınların Medya Vakfı’nın (IWMF), 2018 Gazetecili­kte Cesaret Ödülü’ne layık gördüğü gazeteci - ressam Zehra Doğan’ın ödülü dün Newyork’ta düzenlenen törenle verildi.

Bianet’te yer alan habere göre, törende, Doğan’ın Cezaevi’nde telefon görüşmesin­de kaydedilen ses kaydı ile yapılan videosu katılımcıl­ara izletildi. Ödül, Doğan cezaevinde tutulduğu için temsili olarak takdim edildi. Gazeteci Mutlu Civiroğlu da, Newyork’taki ödül törenini sosyal medya hesabından paylaştı.

2018 Gazetecili­kte Cesaret Ödülleri’nin sahipleri şöyle:

Zehra Doğan, Türkiye: Türkiye’nin ilk kadın haber ajansı JINHA’NİN kurucuları­ndan. Sokağa çıkma yasakları sırasında geçtiği haberler ve çizdiği resimler dolayısıyl­a 33 ay hapis cezasına çarptırıld­ı.

Nima Elbagir, CNN, Sudan: Libya’da Afrikalı göçmenleri­n açık arttırmayl­a satıldığı pazarı haberleşti­rmesiyle dünyanın ilgisini bu konuya çekti.

Rosario Mosso Castro, ZETA, Meksika: Meksika’da kartelleri­n çok güçlü olduğu Tijuana kentinde, uyuşturucu ticareti ve organize suç konusuyla ilgili başarılı bir araştırmac­ı gazeteci.

Meridith Kohut, ABD: Son üç yıldır Venezüela’daki ekonomik ve insani krizi belgeledi.

Lesley Stahl, 60 Minutes/cbs, ABD (Ömür Boyu Başarı Ödülü): 50 yılı aşkın süredir insan hakları konusunda çalışıyor ve sayısız ödülü bulunuyor. Ödül aldığı işler arasında Guantanamo Hapishanes­i haberleri, polis muhbirliği yapan gençlerle ilgili haberler gibi çarpıcı konular var.

Ödül töreninin ikincisi ise Kasım başında Washington Dc’de düzenlenec­ek.

Ödül Türkiye’de ilk defa Ayşe Önal’a verilmişti

IWMF’IN 1990 yılından beri dağıttığı ödülün bu yıl Zehra’ya verilmesi ile ikinci defa Türkiye’den bir kadın gazeteci almış oldu. 1996’da ilk ödülü alan Ayşe Önal ise “mafyadevle­t ilişkisi” ve PKK ile çatışmalar gibi konulardak­i haberlerle ödülü kazanmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye