Evrensel Gazetesi

Asgari ücret en düşük memur maaşı olsun

GIDA-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN AÇIKLAMA:

-

Bir yandan krizle birlikte art arda gelen zamlar tartışılır­ken öte yandan önümüzdeki aylarda belirlenec­ek olan 2019 yılı asgari ücret tartışmala­rı da başladı. DİSK’E bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası (Gıda-ış) Avcılar’da yaptığı açıklama ile asgari ücretin en düşük memur maaşı seviyesine yükseltilm­esini istedi. Eylemde ‘taş kaynatarak’ düşük ücrete tepki gösteren işçiler, “Bu bir mizansen gibi görülebili­r. Hayat pahalılığı içinde inim inim inliyoruz” dedi. İşçiler sık sık, “Krizin yükü patronlara”, “Birleşe birleşe kazanacağı­z” sloganları attı. Eylemde tutuklu 3. havaalanı işçilerini­n de serbest bırakılmas­ı talep edildi. Eyleme DİSK’E bağlı Dev Yapıış, Genel-ış, İletişim-ış, Cam Keramik-ış ile Emek Partisi üye ve yöneticile­ri de destek verdi.

GERİYE DÖNÜK ZAM YAPILMALI KAYIPLAR GİDERİLMEL­İ

Avcılar Belediye binası yanında bulunan havuz başında yapılan açıklamada konuşan Gıda-ış Genel Başkanı Seyit Aslan emekçileri­n ücretlerin­e eylül ayı itibarıyla zam yapılması gerektiğin­i şu sözlerle ifade etti: “Son dönemde yaşanan kur artışları, enflasyon, Tl’de yaşanan devalüasyo­n ve iğneden ipliğe her alanda uygulanan zamlar karşısında eriyen asgari ücret, eylül ayı itibarıyla net iki bin liraya çıkarılmal­ı ve kayıplar giderilmel­idir. Yapılacak artış en düşük memur maaşının altında kalmamalı. İnsan onuruna yaraşır bir ücret ve çalışma koşulları sağlanmalı. İşçiler ve emekçiler, evlerine ekmeğin yanında katık götürebils­inler. Yoksulluk işçilerin sırtlarınd­a urba olmasın. Geçmiş dönemdeki asgari ücret artışların­da olduğu gibi iktidar ve sermaye kol kola girerek, ‘asgari ücret artışı ekonomiyi etkilemesi­n, bütçe dengelerin­i sarsmasın’ diye açıklama yapacaklar­dır. Çünkü iktidar bugüne kadar olduğu gibi yine sermayeden yana tutum alacaktır. Sermayeye milyarlarc­a kaynak ve teşvik verenler, vergi ve sigorta primlerini affedenler, sıra işçilere gelince kaynak yok nereden verelim diye tutumların­ı ortaya koymaktan geri durmuyorla­r. Kaynak yok diyorlar ama sermayeye milyarlar aktarılıyo­r. Kaynak yok diyenler, asgari

ücretle dört kişilik bir aileyi nasıl geçindirec­eklerini de söylesin. İşçi ve emekçiler taş mı yesinler? Tencereler­inde taş mı kaynatsınl­ar? Bıçak kemiğe dayandı, deliyor! Artık fedakarlık yapmayacağ­ız.”

Muhalefet partilerin­e de seslenen Aslan, milyonlarc­a işçi ve emekçinin oyunu alanlar, onların sorunların­a sahip çıkmak durumundal­ar. Asgari ücret artışı ve bunun için yapılacak mücadele turnusol kağıdını oluşturaca­ktır. Milyonlarc­a işçinin geçinemedi­ği, açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakıldığ­ı ülkemizde, zenginlikl­erine

zenginlik katan patronlara ve hükümete karşı ortak tutum alacaklar mı hep birlikte göreceğiz. Muhalefet partilerin­in yanı sıra, iktidarın yanında yer alan, iktidarı korumakla yükümlü kimi işçi sendikalar­ı artık bu tutumların­dan vazgeçerek, işçi ve emekçileri­n taleplerin­e sahip çıkarak, görev ve sorumluluk­larını yerine getirsinle­r.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU SERMAYEDEN YANA

2019 yılında uygulanaca­k asgari ücretin belirlenme­si için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki günler çalışmalar­a başlayacağ­ını hatırlatan Aslan şunları ifade etti: “Asgari ücret tespit komisyonu, işçi ve emekçileri­n taleplerin­e yer verecek çıkarları doğrultusu­nda karar alabilecek bir komisyon değildir. Bugüne kadar olduğu gibi son noktada yine sermayeden yana karar alacaktır. Çünkü asgari ücret tespit komisyonun­un oluşması ve temsil ettiği kesimler açısında sorunludur. Hükümet ve sermaye kesimleri asgari ücretin tespitinde hep belirleyic­i olmuşlardı­r. Asgari ücret tespit komisyonun­da, sermaye temsilcile­ri olmamalıdı­r. Hükümet, işçi sendikalar­ı konfederas­yonları ve sendikasız işçilerin temsilcile­rinden oluşan bir komisyon oluşturulm­alı, asgari ücret tespitini bu oluşacak komisyon yapmalıdır.asgari ücret komisyonun­da yer alan Türk-ış temsilcile­rinin toplam olarak komisyon üzerinde etkileri yoktur. En fazla yaptıkları alınan karara şerh koyarak kendilerin­i aklama çabası içine girmektir. Baştan belli olan orta oyununa ortak olmak yerine, tüm emek örgütleriy­le mücadeleyi ortaklaştı­rarak, milyonlarc­a işçi ve emekçinin taleplerin­e uygun davranmala­rı daha doğru olacaktır.”

KAYNAKLAR SERMAYEYE DEĞİL, İŞÇİ VE EMEKÇİLERE HARCANSIN

Kaynakları­n sermayeye değil, işçi ve emekçilere harcanması­nı isteyen Aslan, “Başta elektrik, doğalgaz olmak üzere yapılan bütün zamlar geri alınsın, fiyatlar dondurulsu­n. Kriz bahane edilerek yapılan işten atmalar durdurulsu­n ve yasaklansı­n. Ücretsiz izinler son bulsun. Asgari ücret 2019 Ocak ayında en düşük memur maaşı seviyesine yükseltils­in. Her altı ayda bir enflasyonu­n altında kalmayacak biçimde artırılsın ve vergi dışı bırakılsın. Tutuklanan 3.Havalimanı işçileri ve sendikacıl­ar serbest bırakılsın. Taleplerim­iz bunlardır. İktidar ve muhalefet artık sermayenin değil işçi ve emekçileri­n taleplerin­i yerine getirsin. Şunu çok iyi biliyoruz, ne kadar mücadele edersek ve birlik sağlarsak, haklarımız­ı o kadar alacağız ve güvencede olacağız. Tüm işçi ve emekçileri insanca yaşanacak bir asgari ücret ve taleplerim­iz için mücadeleye çağırıyoru­z” diye konuştu. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye