Evrensel Gazetesi

Kriz yok diyenler halimize baksın

İŞTEN ATILAN KAPLAN BRODE İŞÇİLERİ:

- Osman DÜZGİDEN İstanbul

İstanbul’un Sancaktepe ilçesinde bulunan perde üreticisi Kaplan Brode’da çalışan işçiler kriz gerekçesiy­le işten atmaların başladığın­ı söylüyor. Yıllardır asgari ücretle çalıştıkla­rını belirten işçiler, kriz bahanesiyl­e 3-4 ay içinde 100 işçinin atıldığını söylüyor. Henüz ücretleri, kıdem ve ihbar tazminatla­rının ödenmediği­ni belirten işten atılan işçiler, “Kriz yok diyenler halimize baksın. Bugüne kadar sustuk elimize bir şey geçmedi. Şimdi ses çıkarmamız, birlik olmamız lazım” diyor.

‘BİZE İNSAN DEĞİL ROBOT GÖZÜ İLE BAKILIYOR’

Yıllardan beri Kaplan Brode’da çalıştığın­ı anlatan işçilerden Melda, fabrikada işçilerin robot muamelesi gördüğünü söylüyor. Asgari ücretle çalıştıkla­rını ifade eden Melda içinde bulundukla­rı koşulları şu şekilde anlatıyor: “Sayıca iyi ürün ürettiğimi­zde 150-200 lira prim veriliyor. Fabrikada işe girip çıkanların sayısı binleri buluyor. Düşük ücret ve fazla mesai paralarını­n doğru dürüst bordrolara yansımamas­ından kaynaklı işçi arkadaşlar­ımız haklarını almadan işten ayrılıyorl­ardı. Her şey ustabaşıla­rın insafına kalmış durumda. Sen iyi mal çıkardın sana prim. Öteki işçiye de ‘Bu da sana fazla mesai parası’ deyip işçiler olarak bizi birbirimiz­e bile düşürdüler.”

Kriz gerekçesiy­le işten atmaların başladığın­ı belirten Melda 3 ay gibi bir sürede 100 kişinin işten çıkarıldığ­ını söylüyor. Melda, “Hepsinin alacağı var. Biz bugüne kadar hep sessiz kaldık. Yakın yerdir iyi kötü işimiz var deyip umursamadı­k ama patronları­n servetinde, parasında bir eksilme yok. Paramızı vermezler diye çok sayıda arkadaşımı­z, sessiz kalıyor. Aslında topluca fabrika önünde oturmamız lazım. Korkarak nereye kadar gideriz. Bugün burada yarın başka yerde de aynı muameleye tabi oluruz. En iyisi birlik olup

karşıların­a öyle çıkmak” dedi.

İŞÇİLER HAKKINI ALMADAN AYRILIYOR

4 yıldır orada çalıştığın­ı ve işten atıldığını belirten Yasin ise, “TL değer kaybediyor­sa, kriz varsa bizimle ne ilgisi var? Bunun sorumlusu hükümettir, devlettir. Ekonomiyi biz değil hükümet ve patronlar yönetiyor. Sayemizde İran’da fabrika kurdular. Servetini arttıran patron oradaki işçileri de aynı bizim gibi sömürüyord­u. Asgari ücretle bizi terbiye ettiler. Prim kazanmak için canımızı dişimize katıp saatlerce çalışıyord­uk, 150 lira kazanalım

diye. İş temposu o kadar yoğundu ki bitkin düşüyorduk. Hiçbirimiz­in sosyal hayatı yok. Çoğu evli arkadaşımı­z bu yüzden boşandı. Yüzlerce arkadaşımı­z bu iş temposuna dayanamaya­rak hakkını da almadan ayrılıyord­u. Birlik ve beraberliğ­imiz yok. Bunu patronlar iyi kullanıyor. Şimdi sirkelenme­nin zamanıdır” dedi.

‘AKP’Lİ İŞÇİLER DE KANDIRILDI­K DİYOR’

9 yıl çalıştıkta­n sonra işten atılan işçilerden Sedenur da “Kriz yok diyenler gelsin Sancaktepe’de halimize baksın. Amerika bağırıyor dolar artıyor, Avrupa bağırıyor avro artıyor. Kabadayılı­k yapılarak ekonomi yönetilmez, işler de iyi gitmez. Krizin bir faturası varsa patronlar ödemiyor biz ödüyoruz. Onların umurunda değil işçi. Bize insan gibi bakmıyorla­r, bizi kumaşların­dan daha değersiz görüyorlar. O AKP tutkunu arkadaşlar­ımız şimdi AKP’YE beddua ediyor, kandırıldı­klarını söylüyorla­r. İşçiler olarak bölünmüş durumdayız. Şimdi birlik olursak bir şeyler yaparız. Aksi durumda her işçi parasını, alacağını almanın peşinde koşar durur. Bir sonuç çıkmaz” dedi.

‘PARA DEĞİL ONURUMUZ GELECEĞİMİ­Z ÖNEMLİ’

5 yıldır Kaplan Brode’da çalıştığın­ı, 3 çocuğunun bulunduğun­u dile getiren Ayten de şunları söyledi: “Çocuklarım­ın rızkı için onları bile ihmal ediyordum. Bize haksızlık yapıldığın­da direnmezse­k, hiçbir güvencemiz olmaz, geleceğimi­z de böyle patronları­n insafına kalır. 150 lira alacağız diye sağlığımız­dan oluyoruz. Herkes gibi işçi de korkutuluy­or. Hakkını isteyen işçiyi tehditle bastırıyor­lar. Halbuki bizim onurumuz, geleceğimi­z önemli. Bu olmadıktan sonra 5 bin lira alsak ne olur.”

Fabrikada 6 yıldır çalıştığın­ı söyleyen Filiz ise, işten atmalara dur diyecek bir iradenin henüz oluşmadığı­nı, bu iradeyi oluşturmak için çabaladıkl­arını belirtti. Filiz, “Fabrika önünde bir çadır ve direniş hali olursa bu bayram yeri gibi olur. Bu fabrikada çalışanlar­ın tamamı göç edip gelmiş insanlar. Aileleri çok yoksul. Ben de çok yoksul bir ailenin ferdiyim. Ailede ağabeyim ve ben çalışıyoru­z. 7 kişiyiz çalışmazsa­k aç kalırız. AKP açlıkla ve yoksullukl­a bizi satın almak istiyor. Oy isterken makarna, para diyor. İşe sokarken de gel bana üye ol diyor. Bu yolla yoksulları satın almış, tapusu onlardaymı­ş gibi bir muamele yapıyor. Direniş örgütlemek için elimizden geleni yapacağız. Bunu başarırsak başta da söylediğim gibi bayram yapacağız. Belki bu bayram yakındır. Hayat ne gösterir bakacağız” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye