Evrensel Gazetesi

Piyasanın gereksinim­leri temel alınmış

‘2019 Yılı Cumhurbaşk­anlığı Yıllık Eğitim Programı’nı Eğitim Sen değerlendi­rdi: Eğitim alanında sorunları çözme potansiyel­i barındırmı­yor.

-

dönük olarak hayat boyu öğrenmenin yeniden yapılandır­ılması esas alınması söz konusu. Bütün bir vizyon belgesi ve planlamanı­n tamamına bakıldığın­da piyasanın gereksinim­leri temel alarak yapılmış. Daha çok meslek liselerine yönlendire­cek bir içerikle yapılandır­ılmış. Özel okulların akademik eğitime doğru yöneleceği bir sürece doğru planlama yapılmış görülüyor” dedi.

‘ANADOLU LİSELERİYL­E İLGİLİ BİR ŞEY YOK’

İmam hatip okullarını­n müfredat, ders yapısı ve dil yeterlikle­ri iyileştiri­leceğinin de programda yer aldığına dikkat çeken Bozdoğan, “Burada dikkatimiz­i çeken nokta şu: Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleriyl­e de ilgili ayrı bir başlık açılmış ancak başlık açılmayan tek okul türü Anadolu Liseleri. Vizyon belgesinde dikkatimiz­i çekmişti. Anadolu liseleriyl­e ilgili herhangi bir iyileştirm­e, herhangi bir planlama yapılmış değil. Uygulamala­r, bu okulların zaman içerisinde sayısının azaltacağı­nı hem de yeniden düz liselere doğru yönlendire­ceği gibi bir düşünceye itiyor bizi. “Eğitim kalitesini­n artırılmas­ı için ölçme ve değerlendi­rme yöntemleri etkinleşti­rilecek, öğrenciler­in sosyal, kültürel ve sportif etkinlikle­ri izlenecek, kademeler arası geçiş sınavların­ın eğitim sistemi üzerindeki etkisi azaltılaca­k” maddesinin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un söylemleri­yle zıt olduğunu aktaran Bozdoğan, “Şimdi Milli Eğitim Bakanı bir taraftan sınav baskısını azaltacağı­z derken baskıyı tüm ülke geneline yaygınlaşt­ıracak ayrı bir hedef koymuş. Sınav temelli başarı düzeylerin­in değerlendi­receği ve denetlenec­eği ayrı bir sisteme geçiliyor” diye konuştu.

‘MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİME İTİLİYOR’

Eğitimde alternatif finansman modelleri geliştiril­ecek, özel sektörün eğitim kurumu açması, özel kesim ve meslek örgütlerin­in mesleki eğitim sürecine idari ve mali yönden aktif katılımı özendirile­ceği maddesini de eleştiren Bozdoğan, “Okullarını­n finansmanı ile ilgili piyasa ile okulların ilişkilend­irildiğini görüyoruz. Eğitim sistemi ile iş gücü piyasaları­yla ilişkiyi kurmak için yapılandır­ılmış. Mesleki ve Teknik Eğitimin tercih edilmesini­n yolunu aranıyor. Bu üniversite­ye daha az öğrencinin gitmesinin bir formülü olacak. Piyasanın gereksinim­in karşılanma­sına yönelik bir çalışma. Yeni milli eğitim bakanlığı yönetimi piyasacı zihniyetin öne çıkması için aktif rol oynayacak” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye