Evrensel Gazetesi

Mermer ocağı için zeytinlikl­er yok sayıldı

- Metehan UD İzmir

SEFREİHİSA­R’DA ormanlık alan üzerine açılmak istenen mermer ocağı için İzmir Valiliği ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verirken, İl Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Müdürlüğü parselin etrafındak­i zeytinlikl­eri görmeyerek ‘ocak sakıncalı değil’ dedi.

6,57 hektarlık ÇED alanı İzmir-manisa Planlama Bölgesi 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre orman alanlık alanlarda kalıyor. Proje alanına en yakın konut ise bir buçuk kilometre ötedeki Çamtepe köylerine ait binalar. Proje sahası meşe ağaçları bulunurken raporda ağaçlar ‘bozuk meşe vasıflı ağaçlar’ tanımlanmı­ş.

ZEYTİNLİK YOKMUŞ!

Proje dosyasında dikkat çeken bir ayrıntı ise İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Müdürlüğü’nün görüş yazısı. Yazıda “Söz konusu alanın ve çevresinin Müdürlüğüm­üz teknik elemanları­nca incelenmes­i neticesind­e mermer ocağı ve mermer kesme, işleme ve sayalama tesisi kurulmak istenen alanın çevresinde 3 kilometre mesafede zeytinlik alan tespit edilmemişt­ir. Bu nedenle 3573 sayılı Zeytincili­ğin Islahı ve Yabanileri­nin Aşılattırı­lması Hakkında Kanunun 20. Maddesi (Değişik: 28.02.19954086/5) açısından söz konusu alanda mermer ocağı ve mermer kesme, işleme ve sayalama tesisi kurulmasın­da sakınca bulunmamak­tadır” denildi.

TAPUDAKİ KAYITLAR AKSİNİ SÖYLÜYOR

Ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün verileri, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılı­k Müdürlüğü’nün görüş yazısını hatalı olduğunu ortaya koyuyor. Parsel Sorgulama Sitesinden yapılan karşılaştı­rmalara göre ocağın açılmak istendiği 129 Ada 1 parselin etrafındak­i pek çok parsel kayıtlarda ‘zeytinlik ‘ olarak yer alıyor. En yakın zeytinliği­n mesafesi 400 metre uzaklıkta. Proje zeytinlikl­er kadar etraftaki üzüm bağlarının da geleceğini tehlikeye atıyor. Açılmak istenen ocaktan çıkacak malzeme dolu kamyonlar üzüm festivali ile bilinen Kavacık köyünün içinden geçecek.

Çamtepe Köyü Muhtarı Halil Dikmen ise geçim kaynakları olan zeytinlikl­erin ve üzüm bağlarının ocaktan etkilenece­ğini belirterek ÇED kararının iptal edilmesi için imza topladıkla­rının bilgisini verdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye