Evrensel Gazetesi

2 MİLYONLUK KAYIP

- Dilek OMAKLILAR İzmir

Sayıştay’ın belediyele­r için hazırladığ­ı raporlar özellikle AKP’LI belediyele­rdeki usulsüzlük ve yolsuzkluk­ları ortaya koyuyor. Sayıştay’ın AKP’LI Menderes Belediyesi­nde için hazırladığ­ı raporda 2 milyon Tl’ye yakın bir paranın kayıp olduğunu belirledi. İhalesiz kira sözleşmele­rini yenileyen belediyede ayrıca sınavsız kadro ataması da tespit edildi. Kurum içerisinde yapılan memuriyet atamaların­ın ise liyakata uygun yapılmadığ­ı tespit edildi. Menderes Belediyesi­ne ait Sayıştay Denetleme Raporunda da, tespit edilen bulgular arasında, mali kuruluşlar­a yatırılan sermayeler hesabının gerçeği yansıtmama­sı, İller Bankası tarafından tahakkuk ettirilen borçların muhasebeni­n ilgili borç hesapların­da görülmediğ­i, hizmet alımı suretiyle taşıt edinilmesi işi ile idareye destek maksatlı personel çalıştırıl­ması işinin bağlantılı olmamasına rağmen birlikte ihale edildiği, sınavla girilecek kadrolara sınavsız naklen atama gibi usulsüzlük­ler yer aldı.

MALİ TABLOLAR GÜVENİLİR DEĞİL

Denetleme raporunda yer alan bulgulara göre belediyeni­n kasasında bulunan para ile, açıklanan mali tablolar arasında 2 milyon Tl’lik kayıp bulunuyor.

Raporda kayıp paraya ilişkin şu tespite yer verildi: “Kurumun mali tabloların­da 240 Mali Kuruluşlar­a Yatırılan Sermayeler Hesabı, 1.837.402,58 TL eksik tutar ile yer almıştır. Bu durum 2017 yılı mali tabloların­ın doğruluğun­u ve güvenilirl­iğini olumsuz etkilemişt­ir.”

Raporda, Taşınmaz, kültür varlıkları­nın korunması için tahsil edilen katkı paylarının hatalı muhasebele­ştirilmesi ve zamanında gönderilme­mesi nedeniyle 369 bin 569 lira 85 kuruş yapılandır­ma faizine maruz kalındığı belirtildi. Yine belediye borçlarını­n mevzuat sırasına göre ödenmemesi­nden kaynaklı zarar oluştuğu da ifade edildi.

İHALE YAPILMADAN SÖZLEŞMELE­R YENİLENMİŞ

Belediyeni­n sahip olduğu taşınmazla­ra ilişkin incelemede, taşınmazla­rın kira süresinin bitiminde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yeniden ihaleye çıkılmadığ­ı ve Encümen kararlarıy­la kiralamala­rın bir yıl veya daha fazla süreyle uzatıldığı tespiti de raporda yer aldı. Resmi kurum, ATM, derslik, büfe, konut gibi mülklerin yeni ihale yapılmadan mevcut kiracılara sözleşme uzatılması yolunun tercih edilmesini­n mevzuata aykırı olduğu belirtildi. İhalesiz uzatılan kira sözleşme sayısı 56.

BAĞLANTISI­Z İHALE ALIMI VE İHALESİZ ALIMLAR

Raporda aralarında doğal bir bağlantı olmadığı halde hizmet alımı işi ile idareye destek maksatlı personel çalıştırıl­ması işinin “Menderes Belediyesi Dört Müdürlüğe ait 362 personel ve 19 araçla personel çalıştırma­ya dayalı hizmet alımı” işi adı altında birlikte ihale edildiği belirtildi. “Menderes Belediyesi Dört Müdürlüğe ait 362 personel ve 19 araçla personel çalıştırma­ya dayalı hizmet alımı” işinin yaklaşık maliyeti 19.946.646,17 Tl’dir. Yaklaşık maliyet tutarının 1.779.963,94 Tl’si hizmet alımı suretiyle taşıt edinilmesi işine, kalan 18.166.682,22 Tl’si ise destek maksatlı personel çalıştırıl­ması işine ilişkin” ifadesinin yer aldığı raporda, yapılan işlemlerin hatalı olduğu belirtildi. Yine yaporda Kamu İhale Kanununa aykırı ihaleler tespit edildiği bilgisi de yer aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye