Evrensel Gazetesi

Antep’teki borçlanma ve usulsüzlük Sayıştay raporunda

-

SAYIŞTAY’İN AKP’LI Antep Büyükşehir Belediyesi­ne ait raporda; Sayıştay denetmenle­ri, belediyeni­n birçok noktada eksiklikle­rini tespit etti. Sayıştay, Türkiye’nin en borçlu 2’nci belediyesi olma unvanını elinde bulunduran belediyeni­n, kanuna aykırı borçlanma, ihalelerde usulsüzlük, projesiz ihale, ihalesiz kamu malı kiralama ve atamalarda kanunsuzlu­k tespit etti.

Mezopotamy­a Ajansında yer alan habere göre raporda, belediyeni­n kanunda belirlenen borçlanma sınırını aşılmasına rağmen borçlanmay­a devam ettiği tespit edildi. Belediyeni­n borç stok miktarının kanunla belirlenen tavan tutarının üzerinde olduğundan 2017 yılı içinde almış olduğu 118 milyon Tl’lik borcun yasal dayanağını­n olmadığı belirtildi.

İHALELERDE USULSÜZLÜK

Belediye tarafından ihale kapsamında yaptırılac­ak işlerde düşük teklif veren firmaların yerine yüksek teklif veren firmaların tercih edildiğini­n yansıdığı raporda, ihalelerde­n birkaçı şöyle: “Her Cins Klastaki Zeminde Reglaj Yapılması işinin yaklaşık maliyeti 2 bin 472,06-TL, teklifi geçerli sayılan ikinci firmanın teklifi ise 2 bin 500,00-Tl’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 4 bin 750,00-Tl’dir. Burç Ormanı Çevre Düzenleme Yapım İşi 23 Kasım 2016 tarihinde ihalesi yapılmıştı­r. Ekonomik açıdan en avantajlı firmanın toplam teklifi 3 milyon 775 bin 452,78 TL ve ekonomik açıdan en avantajlı 2’nci firmanın teklifi ise 3 milyon 898 bin 877,80 Tl’dir. Söz konusu iş için yapım işi için yüzde 20 oranında iş artışına gidilmiş ve iş 4 milyon 517 bin 165,20 TL toplam bedelle bitirilmiş­tir.”

YARDIMLAR AYKIRI ŞEKİLDE KULLANILMI­Ş

Belediye tarafından Antep’i Geliştirme Vakfı’na gönderilen nakit yardımın protokol hükümlerin­e aykırı kullanıldı­ğı raporda tespit edildi. Belediye tarafından 2016 ve 2017 yıllarında Gaziantep’i Geliştirme Vakfı ile imzalanan protokol çerçevesin­de 2016 yılında 3 milyon 100 bin TL ve 2017 yılında 2 milyon TL olmak üzere toplam 5 milyon 100 bin TL nakit yardımı yapıldığı; ancak yardımın dernek tarafından protokole ilişkin kullanılma­yıp spor kulüplerin­e aktarıldığ­ı belirlendi.

Belediyeni­n kendi şirketi olan GAZİBEL A.ş.’ye devrettiği 132 taşınmazın sadece 18’inin şirket tarafından işletildiğ­i, geri kalanların şirket tarafından ihalesiz bir şekilde pazarlık usulü yöntemiyle mevzuata aykırı olarak üçüncü şahıslara kiralanmas­ına da raporda yer verildi.

Raporda, belediyede çalışan bazı personelin mahalli idareler personelin­in görevde yükselme ve unvan değişikliğ­i esaslarına dair yönetmeliğ­e aykırı olarak şube müdürü olarak atandığı tespit edildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye