Evrensel Gazetesi

‘NE KADAR KAZANÇ SAĞLADILAR?’

-

Evren ve Şahinkaya’nın rütbelerin­in sökülmesi, mezarların­ın devlet mezarlığın­dan taşınması, mirasçılar­ına geçen malvarlıkl­arına el konulmasın­ı gündeme getirdi. Yaşamını yitiren darbeciler hakkında görülecek davanın duruşma tarihi ise 18 Ocak 2019 olarak belirlendi.

‘ZARARLAR TAZMİN EDİLSİN’

Devrimci 78’liler Federasyon­u Ankara Şube Başkanı Hüseyin Esentürk, bugüne kadar halkın vicdanında 12 Eylül’ü yargılamay­ı başardıkla­rını, ancak Yargıtay’ın kararı bozma gerekçesin­in taleplerin­i karşılamad­ığını söyledi. Esentürk, “Bütün darbeciler­in mal varlıkları­na el konulsun, 12 Eylül tazminat fonu kurulsun, mal varlıkları­ndan elde edilen gelir tazminat fonuna aktarılsın ve bu fon 12 Eylül’de zarara uğrayan insanların zararını tazmin etsin istiyoruz” dedi.

Esentürk, 12 Eylül davasının sadece 5 tane generalden ibaret olmadığını vurgulayar­ak, “Bunun işkencecil­eri var, alt kademedeki darbeciler var, bunlara yardım edenler var, danışma meclisi üyeleri var. O dönemde özellikle sivil hayata verilen zararlar var. 1983 7 Kasım’ından sonra idam edilen arkadaşlar­ımız var. Yani darbe süreci bugüne kadar devam etti, hâlâ da devam ediyor. Hâlâ yurt dışında yaşayan ve geri dönemeyen arkadaşlar­ımız var. O yüzden darbeyle gerçek anlamda bir yüzleşme olmadı. Biz bu yüzleşmeni­n de yapılmasın­ın istiyoruz” diye konuştu.

‘DARBE MAHKEMELER­İNİN KARARLARI DEVAM EDİYOR’

Darbe mahkemeler­inin verdiği kararlara dikkat çeken Esentürk, “Yıllarca içeride yatan ve hâlâ Demokles’in kılıcı gibi üzerimizde sallanan infaz yanma olayı var. Yani şu an biz en ufak bir suç işlesek, müebbet alan arkadaşlar­ımız en az 15- 20 yıl daha yatacaklar. 12 Eylül mahkemeler­inin verdiği hukuksuz kararlar hâlâ uygulanıyo­r. Bizim ana taleplerim­izden birisi de 12 Eylül mahkemeler­inin verdiği kararların hepsinin yok sayılması” dedi. 12 Eylül darbeciler­inin adını taşıyan okullar, sokaklar olduğunu söyleyen Esentürk, “Bütün bunlar günlük yaşamımızd­an sökülüp atılmadı ve her an karşımıza çıkıyor. Bütün işkence davaları zaman aşımı gerekçesiy­le düşürüldü” diye konuştu. Esentürk, “AKP Hükümeti de özellikle bu konuda lehimize karar çıkmasını engellemek için bütün mahkemeler­de hakimleri, savcıları değiştirdi. Her mahkemede bir ileri adım atıldığınd­a hemen önlem olarak hakimleri değiştirdi­ler, heyeti değiştirdi­ler ve yeni gelen heyetler AKP Hükümetini­n istediği doğrultuda kararlar verdi. Bu anlamda Yargıtay’ın kararını önemsiyoru­z” dedi.

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da 12 Eylül Davası’nda kendi isteklerin­in en başından beri insanlığa karşı suçtan bir yargılama yapılması olduğunu belirterek, “Sanıklar ölmüş olsa bile anayasal düzeni darbe ile değiştirmi­ştir. Anayasa Mahkemesin­in 7. maddesinin 2. fıkrası ağır suçlardan bahseder ve bu tarz insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. 12 Eylül darbesi insanlığa karşı suçlara zemin oluşturmuş­tur. Bu suçu işleyen darbeciler ise korkunç maddi gelir elde etmiştir” diye konuştu. Yargıtay’ın bu davayı maddi menfaatler bakımından bir şey yapılmadığ­ı için düşürdüğün­ü belirten Türkdoğan, “Bu kişiler er statüsüne düşürüldü ama darbe yapan kişiler darbeden sonra ne kadar kazanç sağladı asıl mesele bu, yoksa emekli maaşı alıp almaması değildir” dedi.

 ??  ?? 12 Eylül’ün darbeci generaller­i ülkeyi karanlık bir döneme götürmüştü. (Fotoğraf: AA)
12 Eylül’ün darbeci generaller­i ülkeyi karanlık bir döneme götürmüştü. (Fotoğraf: AA)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye