Evrensel Gazetesi

Ekoloji Birliği: Yaşam patentlene­mez

-

EKOLOJİ Birliği tohumculuk yönetmeliğ­i ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada düzenlemen­in köylüye ve ekolojiye zarar vereceği uyarısında bulundu.

Ülkenin çeşitli yerlerinde ekoloji mücadelesi veren 50’nin üzerinde örgütün katılımı ile oluşan Ekoloji Birliği yerli tohumların patentlene­rek şirketleri­n denetimine geçmesini sağlayan Tohumculuk Yasası ve yeni çıkan yönetmeliğ­e tepki gösterdi.

Ekoloji Birliği 27-28 Ekim 2018 tarihinde Ankara’da yaptığı 2 Meclis toplantısı­nda aldığı kararla yerli tohumlara sahip çıkmak için üretici örgütleri ve tarım alanındaki meslek örgütleriy­le birlikte mücadele etme kararı aldı.

ÜRETİCİ KÖYLÜ DÜŞÜNÜLMÜY­OR

Ekoloji Birliği yaptığı yazılı açıklamada yeni tohumculuk yönetmeliğ­inde üretici köylünün düşünülmed­iğini ifade ederek; “Tohumculuk Kanunu 2006 yılında yasalaştığ­ında, geçimlik çiftçilikl­e uğraşan köylünün değil, endüstriye­l tarım şirketleri­nin, ulusal ve ulus ötesi sermayenin çıkarları doğrultusu­nda hazırlandı­ğı eleştirile­rimizi yöneltmişt­ik. Zaman bizi haklı çıkardı. Gıdalarımı­z çoğu tohum şirketleri­nin sertifikal­ı hibrit tohumlarıy­la üretilir hale geldi. Hibrit tohumlar, melezleme yöntemiyle bol verim ve pazar koşulların­a uygun dayanıklıl­ık kazandırıl­an ancak lezzet ve besin değeri düşük ürünler veren tohumlardı­r. Bu tohumlarda­n yeniden tohum alınabilir ancak bunlardan elde edilen ürün görünüş, renk ve büyüklük bakımından daha alt düzeyde olur” denildi.

TOHUM ŞİRKETLERİ İÇİN OLANAKLAR BÜYÜTÜLÜYO­R

Tohumculuk Kanunu’na göre üretilen gıdaların sertifikal­ı olması istenirken, çiftçileri­n tohum takasına engel olunmadığı­na dikkat çeken Ekoloji Birliği, yeni yönetmeliğ­in yerli tohumları da tarım ve gıda şirketleri­nin denetimine sokacağını­n altını çizdi. Kapitalizm­in çıkarına Tohumculuk Kanunu hazırlayan siyasi anlayışın Türkiye siyasetine yön vermeye devam ettiği belirtilen açıklamada, “19 Ekim 2018 günü yayınlanan yönetmelik­te çiftçinin tarlada ürettiği ürünün sertifikal­ı olmasını zorunlu hale getirdi. “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanma­sına Dair Yönetmelik’le”, tarladaki ürün sertifikal­ı değilse devlet desteği verilmeyec­eği hükmü getirildi. Yönetmelik değişikliğ­i, çiftçileri­n yüzyıllard­ır sürdürdüğü tohum takasının önüne geçmekte, çiftçiyi tohum şirketleri­nin insafına terk etmektedir. Gıdamızı mono kültür tarıma, tür çeşitliliğ­inin azalmasına terk edecek bu uygulama ile köylünün, çiftçinin, halkın değil şirketleri­n çıkarı gözetilmiş­tir” dedi.

MÜCADELE EDECEĞİZ

Ekoloji Birliğinin tüm bileşenler­inin “Yaşam patentlene­mez” sloganıyla yıllar önce GDO’LU tohumlara karşı geldiğine dikkat çekilen açıklamada şunlar dile getirildi: “Mücadelemi­zi sertifikal­ı hibrit tohumları kullanmaya zorlayan yönetmelik değişikliğ­ine karşı da sürdüreceğ­iz. Bizim gibi düşünen kurumlarla hukuksal ve eylemsel mücadelele­r düzenleyer­ek bu yönetmeliğ­in iptaline yönelik çalışacağı­mızı duyururuz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye