Evrensel Gazetesi

Ölümle yaşam arasında!

- Nedim KOVAN

ORDU’NUN Gölköy ilçesinde 68 yıl önce bir işçinin gittiği Avrupa’da öğrendiği yüksek gerilim hattı işçiliği, ilçedeki diğer erkeklerin mesleği haline geldi. Yüksek gerilim hattında çalışan ve sayıları 5 bine ulaşan işçiler, yerden metrelerce yüksekte yıllardır ekmek mücadelesi veriyor. İş cinayetler­inin çok olduğu bu iş kolundaki işçiler, “Ekmek parası için mecburuz” diyor.

Gölköy ilçesinde yüksek gerilim hattı işçiliği, 1950 yılında İzzet Yiğit’in İtalya’ya çalışmaya gitmesi ile başladı. Ülkede yüksek gerilim hattı direkleri inşa etmeyi ve tel çekmeyi öğrenen Yiğit sayesinde çok sayıda hemşehrisi de bu işe girdi. İlçede iş arayan erkekler zamanla bu işe yöneldi. Yüksek gerilim hattı işçiliği ilçedeki diğer erkeklerin de mesleği haline geldi. Yüksek gerilim hattında çalışan ve sayıları 5 bine ulaşan işçiler, yerden metrelerce yüksekte yıllardır ekmek mücadelesi veriyor.

İLÇEDE ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 82 YIL

Akdeniz Üniversite­si Gerontoloj­i Bölümü tarafından yapılan araştırmad­a, ‘Türkiye’nin Yaşlanma Atlası’nın çıkarıldığ­ı, Türkiye’nin en uzun ömürlü ve sağlıklı 10 yeri arasında Gölköy ilçesi de yer alıyor. Türkiye’de en uzun ömürlü insanların yaşadığı Gölköy’de ortalama yaşam süresi 82 yıl olarak belirlendi. Ancak ilçeden ayrılarak yüksek gerilim hattı işlerinde çalışmaya giden işçilerden her yıl 10 ile 15’i genç yaşlarda iş kazalarınd­a hayatların­ı kaybediyor.

‘OĞLUMA MESLEĞİ ÖĞRETMEK İSTEMEM’

26 yıldır enerji hattı sektöründe işçi olarak çalışan, evli ve 1 çocuk babası Burhan Hacet, mesleği eniştesind­en öğrendiğin­i belirtti. Hacet, “3-5 ayda işi öğrendim, usta oldum. Biz de yanımızdak­ilere bu işi öğrettik. Türkiye dışında Almanya, Irak, Nijerya gibi yerlerde de çalışan arkadaşlar­ımız var. İşin zorlukları iş kazaları da var. Kendin ne kadar dikkat etsen de oluyor. 1 oğlum var bu mesleği asla öğretmek istemem, okumasını isterim. Elimizde başka işimiz olsa bu işi hiç seçmeyiz ama ekmek parası. İşimiz çok zor ancak alıştık” dedi.

‘MECBUR EKMEK PARASI’

Evli ve 2 çocuk babası Gökhan Damar da ailesiyle birlikte elektrik işçiliğind­e çalıştığın­ı belirterek, “Genelde iş kazası oluyor ama çalışmaya devam ediyorsun. Mecbur ekmek parası. Babamdan, akrabaları­mızdan işi gördük öğrendik. Biz de onların yanı sıra giderek alıştık halende devam ediyoruz” ifadelerin­i kullandı. (ORDU/DHA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye