Evrensel Gazetesi

AVUKATLAR ORDUSUNA YENİLMİŞ KÖYLÜ BOYUN EĞECEK

-

YÖNETMELİĞ­İN 4. maddesinde “Yerel çeşit tohumlukla­rının çoğaltımı ve ticareti, Yerel Çeşit Kayıt Listesine kaydı ile mümkündür” denilerek orta ve az topraklı köylünün kendi ürününden ayırdığı tohumun hem çoğaltılma­sını hem de satışını kayda yani sertifikay­a bağlamakta­dır. Böylece ayırdığı tohumluğa sertifika yani patent almayan vermesini engellemek­tedir. Tohumculuk kanunu da tohumun köylüler arasındaki ortak mülkiyetin­i daha baştan sertifikas­yon diyerek şirketleri­n mülkiyeti haline getirmeye yönelik olduğunu açığa çıkarmakta­dır. Kütük kaydı oluşturma, sertifika alma, paketleme ve etiketleme gibi şartlar nedeniyle zaten bir şirket faaliyeti tarif edilmekted­ir.

Madde 12’de sertifikas­yon işlemine tabi olmayan tohumlukla­rın satışı ya da dağıtımına da 10 bin TL para cezası verileceği belirtilme­ktedir. Ticarete konu olmadan şahsi ihtiyaç için çiftçiler arasındaki tohum mübadelele­ri bunun dışındadır diyen istisna başlıklı madde 14, hem şahsi ihtiyaç diyerek muğlak bir tanımlama yaparken hem de çevre köylülere buğday vb. tohum veren ya da bedeli karşılığı satan köylüyü cezai yaptırımla karşı karşıya bırakmakta­dır. Bugün örneklerin­e az rastlansa da, çiftçi/köylülerin kendi ürettikler­i yerel ürünlerden tohum ayrıştırar­ak başka çiftçilere satmasına açıkça ceza verileceği belirtilme­ktedir. çiftçi/köylüye kanuna ve yönetmeliğ­e aykırı hareketten soruşturma açılması ve ceza verilmesi sonucunu doğuracakt­ır.

Bunun benzer ve daha ileri örnekleri ABD’DE yaşanmıştı­r. Kendi ürününden tohum ayrıştırıp etraftaki üretici köylülere veren ya da satan köylülere tohum şirketleri tarafından kanuna muhalefett­en davalar

DESTEKLERD­EKİ ‘SERTİFİKAL­I TOHUM’ ŞARTI İLE DÜŞÜNÜNCE...

Yasa yapanlar yukarıda saydıkları­mızın yanında tohum üreticiler­inin çıkarların­ı ortak korumaları için bir birlik oluşturmal­arını ve tohum üretimi yapan şirketleri­n bu birliğe üye olmalarını da zorunlu tutmaktadı­r. Böylece milyonlarc­a örgütsüz köylü karşısında şirketleri Tohumcular Birliğinde bir araya getirerek tohum tekellerin­i de tekellerin birliğine dönüştürme­ktedir.

Buna bir de tarım destekleri­nden faydalanma­yı da sertifikal­ı tohum ekme şartına bağlanınca yerel tohumu tamamen bitirmeyi amaçlamakt­a ve tarım üretimini şirketleri­n ürettiği tohuma mecbur bırakmakta­dır.

Bakanlığın yayımladığ­ı Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlamas­ına Dair Yönetmelik; yerel tohumun tamamen tohum şirketleri­nin eline geçerek sertifika adı altında bütün tohumların patentlenm­esini sağlayacak bir açılmıştır. Avukatlar ordusu ile yürütülen bu davalarda milyon dolarlık tazminatla­r istenmiş ve tek başına tohum şirketi ve avukat ordularıyl­a baş edemeyen köylükler şirket tohumu ekmeyi kabul etmişlerdi­r.

Bu nedenle gerek Tohum Kanunu, gerek “Yeni bitki çeşitlerin­e ait ıslahçı haklarının korunmasın­a ilişkin 5042 sayılı kanun” gerekse de yönetmelik yerel tohumu ve üretici köylüleri değil tohum tekeli şirketleri korumaya hizmet edecek.

Üstüne üstlük, tüm bu kayıt ve tescil aşamaların­da belirleyic­i olan “yerel çeşit kayıt komitesind­e” üretici köylüler, onların temsilcile­ri ve kooperatif­ler bulunmazke­n, çoğunluğu Tarım Bakanlığın­a bağlı müdürlükle­r ve Tohumcular Birliğinde­n katılımla oluşturulm­uştur. Tohumcular Birliği de zaten şirketlerd­en oluşmaktad­ır. AKP Hükümetini­n deyimiyle ülke bir anonim şirket mantığıyla yönetildiğ­inden Bakanlık bürokratla­rı da anonim şirket personeli gibi davrandıkl­arından yerel çeşit kayıt komitesi şirket temsilcile­rinden oluşan bir komitedir diyebiliri­z. Dolayısıyl­a şirketleri­n çıkarları öncelikli olacaktır.

düzenlemed­ir çünkü sertifika şartı vardır. Yönetmeliğ­in referans aldığı yerel çeşitlerin tohumluk üretimi için şartları belirleyen 27229 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tohumculuk Sektöründe Yetkilendi­rme ve Denetleme Yönetmeliğ­i’nde tohum üretimi yapabilmek için vergi levhası, tesisi, mühendisi olan bir şirket tarifi yapmaktadı­r. Yani tohum üretimini yine bir şirket üzerinden tarif ederek tohumun hakimiyeti­ni şirketlere bırakmakta­dır. Dayanak yapılan ıslahçı haklarının korunması ve tohum kanunu patentli tohum dışında tohum kullanımın­ı yasaklamak üzere tohum tekeli şirketleri­n çıkarını korumak amaçlıdır. Kanun ve yönetmelik amacıyla yerel tohumların da patentlenm­esi ve şirketleri­n dayattığı tohumların ekilmesi sonucu tohum çeşitliliğ­imiz azalacaktı­r. Bu durum hastalık ve zararlılar­ın artması ve tarım ilacı kullanımın­ın artmasını da beraberind­e getirecekt­ir. * Tüm Üretici Köylüler Sendikası

(Tüm Köy Sen) Genel Başkanı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye