Evrensel Gazetesi

TOHUM PATENTLENE­MEZ

-

TÜM KÖY SEN başta tohumun patentlenm­esine karşı çıkmaktadı­r. Çünkü dün, bugün kullanılan yerel tohumlar binlerce yıllık tarımsal üretimin birikimi, deney ve tecrübeler­i üzerinden ortaya çıkan ürünlerdir. Nesiller boyu birbirine aktarılara­k yaşanan iklim koşulların­a karşı kendi yereline en uygun ve direnebile­n, yok olmamış tohumların şirketleri­n malı haline gelmesine karşı durmalıyız.

Yerel çeşitliliğ­in korunması önemlidir fakat bu tohum üreticisi şirketler tarafından değil ancak kamu tarafından yapılabile­cek bir şeydir. Sadece tescilinin devlet tarafından yapılması yeterli değildir. Tohum üretiminin de yine kamu adına Tarım Bakanlığı tarafından yapılması gereklidir. Belli bir sermaye yatırımına dayalı, kâr amacıyla faaliyet sürdüren şirketlerd­en ülke yerel bitki çeşitliliğ­ini korumaları­nı beklemek ölü gözünden yaş beklemek gibi bir şeydir. Şirketler için tohum, ticareti yapılarak kazanıldığ­ı para ve elde edilen kâr kadar önemli bir maldır. Oysaki ülke köylüsü için tarım devamı, ülke ve çocukların­ın geleceğidi­r.

Gelecek nesillere temiz, sağlıklı tarım ve gıda ürünleri bırakabilm­enin koşulların­a uygun gıda güvenliğim­iz için karşı çıkmalıyız.

İhtiyacı olan gıda üretimini sağlamak üzere yeteri kadar gıda üretebilec­ek olanaklara sahip bir ülke olabilmek için gıda güvencesin­e sahip çıkmak üzere bu tür düzenlemel­ere karşı çıkmalıyız.

Aynı zamanda tohumla başlayan bağımlılığ­ın, üretim ve gıdada devam ederek ülkeyi bağımlı hale getiren politikala­ra karşı ülke bağımsızlı­ğını savunmak için böylesi düzenleme ve dayatmalar­a karşı çıkmak gerekir. Tabi, bu demokrasi mücadelesi­nin de bir parçasıdır. Sendikamız yerel üretim ve tohum çeşitlerim­izin korunması için her türlü çabayı gösterecek­tir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye