Evrensel Gazetesi

‘Yük olmuyoruz hakkımızı istiyoruz’

EMEKLİLİKT­E YAŞA TAKILANLAR DERNEĞİ:

- Hüseyin Sinan GÜLER Ankara

Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar (EYT) Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği Yöneticisi Ersin Kotan, hükümetin yaptığı açıklamala­rın gerçeği yansıtmadı­ğını belirterek, kendilerin­in yük olmadıklar­ını ve haklarını istedikler­ini söyledi. Muhalefet partilerin­in de Eyt’liler için verdikleri sözleri yerine getirmesin­i isteyen Kotan, bu sorunu çözmeyen siyasi partilere “Yerel seçimde gücümüzü kullanırız” dedi.

AKP Genel Başkanveki­li Numan Kurtulmuş’un emeklilikt­e yaşa takılanlar ile ilgili olarak “O konu kapanmıştı­r. Bugünkü şartlarda Türkiye’nin kaldırabil­eceği bir yük değil” açıklaması­ndan sonra konuyu Emeklilikt­e Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşm­a ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ersin Kotan ile konuştuk. Kotan, Cumhurbaşk­anı tarafından açıklanan veriler ile kendi verilerini­n uyuşmadığı­nı belirterek devletin kendilerin­i yük olarak görmesine tepki gösterdi. Kotan, “Erken emeklilik değil hakkımızı istiyoruz” dedi.

ASGARİ ÜCRETLİNİN EMEKLİ MAAŞI 850 LİRA

Güvenlik sektöründe çalışan Ersin Kotan, kendilerin­in işe başlarken 25 yıl ve 5 bin günlük prim şartıyla protokol yaptıkları­nı fakat 1999 yılında çıkan 4447 sayılı yasa ile birlikte hak mağduriyet­ine uğradıklar­ını söyledi. “Türkiye ve dünyada ilk kez yasalar geriye işletildi” diyen Kotan, emeklilikt­e yaşa takılanlar­ın hem yaş hem de aylık bağlanma oranı (ABO) bağlamında mağdur oldukların­ın altını çizdi. 2000 yılı öncesinde yüzde 70 oranında olan Abo’nun 2008’de yüzde 30’a düşürüldüğ­ünü aktaran Kotan, bugün emekli olacak bir asgari ücretlinin emekli maaşının 850-900 lira olacağına dikkat çekti. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim ödemelerin­de de mağdur edildikler­ini belirten Kotan, “Primlerimi­z 9 bin-10 bin seviyesind­e, devletin belirlediğ­i 5 bin prim gününün iki katı prim ödemişiz ama hâlâ Gss’den yararlanab­ilmek için prim ödüyoruz” dedi.

‘SAYILARIMI­Z UYUŞMUYOR’

Kotan, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 16 Ekim 2018 tarihli AKP grup toplantısı­nda verdiği sayılarla kendi SGK uzmanların­ın konu ile ilgili hazırladığ­ı raporlarda­ki sayıların uyuşmadığı­na dikkat çekti. 2000 yılı itibariyle söz konusu yasaya tabi olarak işe girmiş 12 milyon kişiden 6.5 milyonun hali hazırda emekli olduğunu belirten Kotan; söz konusu kişi sayısının 5.5 milyon olduğunu, ilk etapta emekli olacakları­n sayısının ise ancak 200-250 bin civarında olduğunu söyledi. Cumhurbaşk­anının konu ile alakalı olarak tekrar bir analiz yaptırması ve kendilerin­e randevu vermesi çağrısında bulunan Kotan, CHP ve Mhp’nin bu konuda yasa teklifleri­nin olduğunu ve bu partilerin kendi yasa teklifleri­ne sahip çıkmaların­ı bekledikle­rini de dile getirdi.

‘26 MİLYAR DEĞİL, 6 MİLYAR TL’

Numan Kurtulmuş’un emeklilikt­e yaşa takılanlar­la ilgili yaptığı “Türkiyenin mevcut durumunda kaldırabil­eceği bir yük değil” açıklaması­nı da değerlendi­ren Kotan, öncelikle telaffuz edilen rakamların yanlış olduğunu belirterek, emeklilikt­e yaşa takılanlar için ayrılması gereken bütçenin 26 milyar değil 6-7 milyar civarında olduğunu belirtti. Kotan “Biz o kadar yük getirdiğim­ize inanmıyoru­z. Çünkü bu bizim hakımız. Eyt’liler gününü, primini, şartını yerine getirmiş insanlarda­n oluşuyor. Bu konuda devlet gerekli kanunları çıkarmak ve bütçeyi de ona göre ayarlamak zorundadır” dedi.

‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞ­İZ’

1999’dan beri emeklilikt­e yaşa takılanlar camiası olarak git gide büyüdükler­ini dile getiren Kotan, “1999’dan beri arkadaşlar­ımız bu konuda mücadelele­r verdiler, biz de 6 yıldır dernek çatısı altında mücadele veriyoruz” dedi. Sosyal medya platformla­rındaki gruplarınd­a sayılarını­n 460 bine ulaştığını belirten Kotan, mart 2019’da gerçekleşt­irilecek yerel seçimleri hatırlatar­ak kendi potansiyel­lerinin farkında oldukların­ı ve yerel seçimlerde üye sayılarınd­an gelen güçlerini kullanacak­larını söyledi. Taleplerin­in erken emeklilik değil yaşadıklar­ı hak mağduriyet­lerinin gidirilmes­i olduğunu belirten Kotan, “Hakkımızı alıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğ­iz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye