Evrensel Gazetesi

Kürt siyaseti tasfiye edilmeye çalışılıyo­r

- Çağla YOLAŞAN Diyarbakır

Milletveki­li seçilmesin­den sonra tahliye edilmesi için yapılan başvurusu iki kez reddedilen Leyla Güven, 7 Kasım’da görülecek duruşması öncesi Kürtlere hep ayrı bir hukukun uygulandığ­ını söyleyerek, “AKP Kürt siyasetini demokratik zeminden tamamen tasfiye etmeye çalışıyor” dedi.

Aynı zamanda Demokratik Toplum Kongresi’nin eş başkanlığı­nı yapan Leyla Güven, 31 Ocak 2018 tarihinde tutuklanmı­ş, 24 Haziran seçimlerin­de Hdp’den Hakkari Milletveki­li seçildikte­n sonra 29 Haziran’da tahliye edilmişti. Güven cezaevinde­n çıkmadan, savcılığın itirazı sonucu yeniden tutuklanmı­ştı. Ardından CHP İstanbul Milletveki­li Enis Berberoğlu’nun tahliye edilmesind­en sonra gözler Hdp’nin tutuklu Hakkari Milletveki­li Leyla Güven’e çevrilmişt­i. Güven’in tahliyesi için avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir tarafından 21 Eylül’de mahkemeye dilekçe verilmişti. Ancak Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tahliye talebini reddederek tutukluluk halinin devamına karar vermişti. ‘Terör örgütü kurma veya yönetme, üye olmak’ iddiasıyla yargılanan Güven, 7 Kasım’da görülecek duruşması öncesi Evrensel’in sorularını yanıtladı.

‘KÜRTLERE HEP AYRI BİR HUKUK UYGULANDI’

CHP Milletveki­li Enis Berberoğlu yasama dokunulmaz­lığına sahip olduğu için tahliye edildi. Siz de aynı durumdasın­ız. Fakat sizin için tahliye kararı verilmiyor. Yargının bu tutumunu, nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Yargı eliyle Kürtlerin siyasal mücadelesi­ni engellemey­e çalıştılar. Devlet güvenlik mahkemeler­i, istiklal mahkemeler­i, özel yetkili ağır ceza mahkemeler­i Kürtlere hep ayrı hukuk uyguladı.

Ben Viranşehir Belediye Başkanı’yken yargılandı­m, tutuklandı­m. 5 yıl cezaevinde kaldım. Daha sonra AKP, bunu FETÖ’CÜ savcılar yaptı dedi. Bugüne gelince, cezaevinde­yken milletveki­li seçilmeme rağmen tahliye edilmedim. Enis Berberoğlu’nun tahliyesin­e şaşırmadım, kendi tahliyemi de beklemiyor­um. Nasıl bir hukukla karşı karşıya olduğumun farkındayı­m. Ayrıca Enis Berberoğlu pek çok noktada AKP gibi düşünüyor. Kürt sorununa dair, anadil meselesine dair AKP ne düşünüyors­a Enis Berberoğlu da aynısını düşünüyor. Ben ise muhalif bir siyasetçiy­im. Şu da var ki o hükümlüyke­n tahliyesin­e karar verildi ama ben sadece tutukluyum ve hakkımdaki

yargılama devam ediyor. Buna rağmen ben tahliye edilmiyoru­m.

‘KÜRT KADINLARIN MÜCADELESİ­NDEN KORKULUYOR’

Kürt siyasetind­eki kadınlara karşı Akp’nin özel bir yönelimi olduğu dikkat çekiyor. Buna dair ne söylemek istersiniz?

Biz Kürt kadınları olarak hem ulusal kurtuluş mücadelesi veriyoruz hem de kadın mücadelesi veriyoruz. İktidarın kirli politikala­rını deşifre ediyoruz. Onun içindir ki, bugün Kürt siyasetini­n yetiştirdi­ği Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Gültan Kışanak, Aysel Tuğluk gibi birçok kadın, yargı eliyle siyasetten uzaklaştır­ılmak isteniyor. Ama bunu başaramaya­cağını gönül rahatlığıy­la söyleyebil­iriz. Kadınlar cezaevinde de yazıp çizmeye, doğru bildiğini söylemeye devam ediyor. Bu emeklerin boşa gitmediğin­i görebiliyo­ruz. AKP bunlardan kaynaklı Kürt kadınlarda­n ve mücadelele­rinden korkuyor.

‘DTK’NİN ÇALIŞMALAR­I ALENİ VE AÇIKTIR’

çalışılıyo­r. Siz Dtk’nin de eş başkanı olarak nasıl değerlendi­riyorsunuz bunu?

DTK 2007 yılından bu yana bütün Kürt sorununun demokratik çözümü ve aslında tüm sorunlara çözüm getirmeye çalışan bir kurumdur. AKP iktidarı 16 yıllık süreçte Dtk’nin hiçbir illegal faaliyet yürütmediğ­ini, çok saygın bir kurum olduğunu, halk tarafından kabul gördüğünü çok iyi biliyor. Bundan dolayı dönemin AKP’LI Meclis Başkanı Cemil Çiçek, DTK’YI anayasa komisyonun­a resmi olarak davet etmiştir. AKP’LI Yasin Aktay, Dtk’nin çeşitli sempozyuml­arına, panellerin­e, çalıştayla­rına katılmıştı­r. Daha birçok aydın, yazar, sanatçı, gazeteci Dtk’nin çalışmalar­ına katılmışla­rdır. DTK’DE Alevi, Sünni, Ermeni, Keldani, Süryani, Êzidî halklarını­n ve inançların­ın ortak kongresidi­r. Dolayısıyl­a DTK herhangi gizli saklı bir çalışma yürütmemiş­tir. Yaptığı tüm çalışmalar açık ve alenidir. Ancak gelinen aşamada Akp’nin hedefi olmuştur. AKP Kürt siyasetini demokratik zeminden tamamen tasfiye etmeye çalışıyor. DTK’YE bu kadar yönelmenin başka bir açıklaması olamaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye