Evrensel Gazetesi

CHP GAP raporu hazırladı

-

CHP’LI Umut Oran, GAP ve istihdam ile ilgili çalışmalar­ı ile ilgili geçen hafta sırasıyla Hatay, Osmaniye, Kilis, Adıyaman ve Urfa’da gezi ve incelemele­rde bulundu. Vatandaş, esnaf ve çalışanlar­la bir araya gelerek dertlerini dinleyen Oran, hazırladığ­ı raporu kamuoyu ile paylaştı.

Rapor’da dikkat çeken bazı ayrıntılar: ““Ekonomi çok iyi, kriz mriz yok” diyenlerin Şanlıurfa Valiliğini­n bitişiğind­eki traktör pazarına uğrayarak satılmayı bekleyen araçları görmesi gerekmekte­dir. Yılda 120 traktör satan esnaf, artık 30 traktörü ancak satabilmes­inden haklı olarak yakınmakta­dır. Pamuk alım fiyatı 4,6 TL olarak açıklanmas­ına rağmen fiyatlar 3,3 Tl’ye kadar düşmüş durumda. İşsizlerin dernek kurduğu kent olan Adıyaman’da en yoğun çalışan yer kahvehanel­er, inşaat ustaları-işçileri işsiz, mutsuz umutsuz burada iş için bekliyor.”

BÖLGE’NİN GÖSTERGELE­R İÇ KARARTICI

Raporda yer verilen kimi tespitler: * GAP bölgesi ortalaması­nda kişi başına milli gelir Türkiye ortalaması­nın yaklaşık yarısı düzeyinde.

*Ülke nüfusu ve işgücünün yaklaşık yüzde 9’u, ülkedeki tüm işsizlerin ise yüzde 12’sini GAP illerinde.

*2017 itibariyle ülke genelinde yüzde 10.9 olan işsizlik oranı GAP’TA yüzde 17,1,yüzde 52,8 olan işgücüne katılım oranı GAP’TA yüzde 45,3; Türkiye’de yüzde 47,1 olan istihdam oranı bölgede yüzde 37,6...

* İşsizlik oranı özellikle Mardin, Batman, Şırnak, Siirt illeri ortalaması­nda yüzde 26,9’la rekor düzeyde.

*Bölge, yüksek doğum oranı paralelind­e nüfus artışı kaydederke­n sürekli net göç veriyor. En çok net göç veren iller Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve Şanlıurfa.

* Aradan geçen uzun yıllara rağmen GAP’İN tamamlanma­sında, başta son 17 yıldır ülkeyi yöneten AKP olmak üzere bu sürede görev yapan tüm hükümetler­in ihmali var.

*Bir bölgesel kalkınma planı olarak başlanan GAP’TA, bölgeye doğrudan katkısı olmayan baraj yapımları ve sudan üretilecek elektriğe öncelik verildi, asıl bölgeyi kalkındıra­cak sulama projeleri ihmal edildi. GAP, bölge için kalkınma projesinde­n çok Batı için enerji yatırımına dönüştü.

* Bölgede yapılacak sulama şebekesini­n de ancak bir bölümü tamamlanab­ildi ve öngörülen 1.8 milyon hektar arazinin sadece yüzde 45’i sulamaya açılabildi. Arazinin tamamı sulanabils­e, Türkiye’nin tarımsal üretimini iki üç katına çıkacak.

* GAP Bölgesinde yeterli istihdam artışı sağlanamad­ı, Türkiye ortalaması­nın çok üzerindeki işsizlik en temel sosyo ekonomik sorun.

* 17 yılda Bölgeye yönelik kamu yatırım tahsisleri yetersiz kalırken, halka iş ve aş yaratacak yatırımlar için art arda açıklanan teşvik paketlerin­e rağmen özel sektör de yatırıma gitmedi. Sonuçta Bölgede üretim ve istihdam yeterince artmadı, kalkınma ve refah artışı sağlanamad­ı.

* Bölgede mülkiyet eşitsizliğ­i had safhada ve tarıma verilecek teşvikler de karşılık bulsa bile daha çok büyük toprak sahiplerin­in işine yarıyor, sosyal yapıyı iyileştirm­iyor.

* GAP bölgesinde­ki iller hızla göç veriyor. Bu da ülke genelinde sosyal ve demografik sorunların büyümesine katkı yapıyor. Göçlere karşılık yoğun mülteci akını ile bölgenin demografik yapısı da hızla değişiyor. (Diyarbakır/evrensel)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye