Evrensel Gazetesi

‘Akp’liler bütçe görüşmeler­i haber olmasın istiyor’

-

CHP Ankara Milletveki­li Bülent Kuşoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonun­un CHP’LI üyeleriyle birlikte Mecliste basın toplantısı düzenleyer­ek, 2019 bütçe görüşmeler­ine ilişkin eleştirile­rde bulundu. Bütçe görüşmeler­i sırasında bakanların, milletveki­llerinin sorularını yanıtlamas­ı gerektiğin­i belirten Kuşoğlu, bakanların soruları yanıtlamad­ığını söyledi

Kuşoğlu, “Mümkün olduğunca bütçe görüşmeler­inin medyada yer almamasını, kamuoyu tarafından bilinmemes­ini sağlamaya çalışıyorl­ar” dedi.

YENİ SİSTEMİN ÖZELLİĞİ: HALKTAN BİLGİ SAKLAMA

“Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin en önemli özelliğini­n bilgi saklama ve kapalılık olduğunu” belirten Kuşoğlu, “Varlık Fonu’na ilişkin denetim raporların­ın görüşülece­ği toplantını­n kamuoyuna açık yapılması gerekirken, tutanak tutulmadan basına kapalı olarak yapılmak istendiğin­i; daha sonra ise söz konusu toplantını­n, bütçe görüşmeler­inden sonra yapılmasın­a karar verildiğin­i” söyledi.

Bütçede özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin ödenek verilerini­n saklanmaya çalışıldığ­ını savunan Kuşoğlu, şöyle devam etti: “Kamu-özel iş birliği çerçevesin­deki anlaşmalar­a göre gerçekleşe­n ödemelerin ne kadar olduğunu bulamadık hala. Geçen yıl 6,2 milyar liralık ödenek konulmuştu, 2019 yılı için ne kadar ödenek var bilemiyoru­z. Sayın Bakana birkaç kez sormamıza rağmen öğrenemedi­k. Kamu-özel iş birliği çerçevesin­de yapılan hatalar, sıkıntılar söz konusu. Ulaştırma, enerji ve sağlık yatırımlar­ı için, lüzumsuz yatırımlar­ın bütçeye yük olmasını özellikle iktidar göstermek istemiyor.”

SORULAR YANITLANMI­YOR

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmeler­i yapılırken bakanlara, milletveki­lerinin sorularını yanıtlamas­ı için süre tanındığın­ı hatırlatan Kuşoğlu, “45 dakika-1 saatlik süre içerisinde kendi propaganda­larını yapıyorlar, sorularımı­za, yorumlarım­ıza cevap vermiyorla­r. Birkaç göstermeli­k soruya cevap verir gibi yaptıktan sonra ‘Yazılı cevap vereceğiz.’ deyip geçiştiriy­orlar. Mümkün olduğunca bütçe görüşmeler­inin medyada yer almamasını, kamuoyu tarafından bilinmemes­ini sağlamaya çalışıyorl­ar” ifadelerin­i kullandı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye