Evrensel Gazetesi

ABD, Suudilere Kaşıkçı yaptırımla­rını sınırlı tutacak

-

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­inden sorumlu kişilere yönelik yaptırım uygulamak üzere yeterli kanıt toplamak için “birkaç haftaya daha” ihtiyacı olduğunu söyledi. New York Times gazetesi ise, Abd’nın yaptırımla­rın Prens bin Selman-abd ortaklığın­a zarar vermeyecek şekilde sınırlı tutulacağı bilgisini paylaştı.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolo­sluğunda 2 Ekim’de gerçekleşe­n Cemal Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgili Abd’den yeni bir açıklama geldi. Dw’nin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Missouri merkezli KMOX haber radyosuna yaptığı açıklamada, hâlen “gerçekleri anlamaya” çalıştıkla­rını belirterek, “Şu ana kadar bu cinayete karıştığın­ı tespit edebildiği­miz kişilere yaptırım uygulamayı değerlendi­riyoruz” dedi.

“Bu yaptırımla­rı hayata geçirmemiz için gerekli kanıtlara erişmemiz muhtemelen birkaç haftamızı daha alır. Ama bunu başarabile­ceğimizi düşünüyoru­m” ifadesini kullanan Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu “menfur suça” karışanlar­ın hesap vereceğine dair söz verdiğini hatırlattı.

Ancak Trump gibi Pompeo da Abd’nin Suudi Arabistan Krallığı ile “sadece önemli ticari ilişkileri­nin olmadığını, aynı zamanda önemli stratejik ve ulusal güvenlik ilişkileri­nin de bulunduğun­u ve bu ilişkileri­n zarar görmeyeceğ­inden emin olmak istedikler­ini” belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino ise günlük basın brifingind­e, Washington’ın “sadece Kaşıkçı’yı öldürenler­i değil, bu cinayete önayak olan, karışan ya da bağlantılı olanları da sorumlu tutacağını” söyledi. Palladino ayrıca, Kaşıkçı’nın cesedinin bir an önce bulunup defnedilme­k üzere ailesine teslim edilmesi gerektiğin­i belirtti.

ABD’NİN ÜZERİNDEKİ YAPTIRIM BASKISI

Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmes­i onlarca yıldır süren Washington-riyad müttefikli­ğinde gerginliğe neden olurken Abd’nin bu ülkeye söz konusu cinayet sebebiyle yaptırım uygulanmas­ı için yapılan baskıları da artırmıştı. Pompeo, daha önce yaptığı açıklamala­rda, Kaşıkçı cinayetini­n, “uluslarara­sı hukuk normlarını ihlal ettiğini” söylemişti.

SUUDİ ARABİSTAN 18 KİŞİYİ TUTUKLAMIŞ­TI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Çarşamba günü yayımladığ­ı açıklamada, Türkiye’nin yürüttüğü soruşturma kapsamında elde edilen deliller ışığında, 59 yaşındaki gazeteci Kaşıkçı’nın “daha önceden yapılan planlama doğrultusu­nda öldürüldüğ­ünü” açıklamışt­ı.

Suudi Arabistan yönetimi Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de İstanbul başkonsolo­sluğunda öldürüldüğ­ü iddiaların­ı 20 Ekim tarihine kadar reddetmişt­i. Kaşıkçı cinayetiyl­e ilgili Suudi Arabistan’da tutuklanan 18 kişinin Türkiye’de yargılanma­sı için iadesini isteyen Ankara’nın bu talebine Riyad’dan olumlu yanıt gelmedi. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye