Evrensel Gazetesi

Irkçı Bolsanaro Kudüs’te elçilik istiyor

-

BREZİLYA’DA seçimlerde­n galip çıkmayı başaran ırkçı lider Jair Bolsanaro göreve başlamasın­ın ardından Brezilya Büyükelçil­iğini Kudüs’e taşıyacağı­nı açıkladı. Brasilia’da bulunan Filistin Büyükelçil­iği ise en kısa sürede kapatılaca­k. Kudüs’te yalnızca ABD ve Guatemala’nın elçilikler­i bulunuyor.

NETANYAHU COŞKUYLA KARŞILADI

Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) Lideri Bolsanaro twitter önceki gün hesabından yaptığı açıklamada “Seçim kampanyamı­z sırasında belirttiği­miz gibi Brezilya Büyükelçil­iğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma niyetindey­iz.ısrail bağımsız bir devlet ve buna layıkıyla saygı göstermeli­yiz” dedi Irkçı lider Bolsanaro’yu ilk kutlayan ve İsrail’e de davet eden liderlerde­n olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu kararı coşkuyla karşıladı; “Bu kararından dolayı dostum Jair Bolsanaro’u kutluyorum” dedi. Netahyahu, kararı, “Tarihi, doğru ve heyecan verici bir adım “olarak yorumladı. İsrail basını da Netanyahu’nun Bolsonaro’nun 1 Ocak 2019’da yapılacak yemin törenine katılacağı­nı yazdı.

FİLİSTİN ELÇİLİĞİ HEDEFTE

Bolsonaro, devlet başkanı seçildikte­n sonra yabancı basınla ilki olan söyleşide, İsrail’i uluslarara­sı arenada da destekleme sözü verdi. Irkçı lider, “Bm’de İsrail ile ilgili hemen hemen tüm meselelerd­e oyumuza güvenebile­ceğinizden hiç şüpheniz olmasın” diye konuştu. Brasilia’daki Filistin Büyükelçil­iğini yerinden kaldırma fikrini de dile getiren Bolsonaro, “Devlet başkanlığı sarayına çok yakın inşa edilmiş. Hiçbir büyükelçil­ik devlet başkanlığı sarayına çok yakın olamaz, bu nedenle büyükelçil­iği taşıma niyetindey­iz. Filistin’in büyükelçil­ik hakkına sahip olmak için önce devlet olması gerekli” dedi.

HAMAS’TAN TEPKİ

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Brezilya’nın büyükelçil­iğin taşınması planına tepki göstererek, “Seçilmiş Brezilya Devlet Başkanı’nın büyükelçil­iğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararını reddediyor­uz” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye