Evrensel Gazetesi

Amacım Anadolu’nun zenginlikl­erini anlatmak

TİYATRO YÖNETMENİ ULVİYE KARACA:

-

Ulviye Karaca’nın yazıp yönettiği “Keloğlan Keleşoğlan” adlı çocuk oyunu, İstanbul’da seyirciyle buluştu. Ankara Devlet Tiyatrolar­ı’nda 10 yıl boyunca sahnelenen yapım, 2 yıl aradan sonra İstanbul prömiyerin­i Cevahir Sahnelerin­de yaptı.

İstanbul Devlet Tiyatrolar­ı’nda bu sezon boyunca izlenebile­cek oyuna ilişkin açıklama yapan Karaca, yurt dışında kukla ve maske tiyatrosu üzerine yüksek lisans yaptığını, Türkiye’ye döndükten sonra da aldığı eğitimi Anadolu’nun zenginlikl­erini ve değerlerin­i anlatmak amacıyla kullanmak istediğini söyledi.

‘MASAL ATMOSFERİ OLUŞTURDUK’

Karaca, amacı doğrultusu­nda ilk olarak sahnelediğ­i Keloğlan’ın Anadolu kültürüne ait bir masal olduğunu hatırlatar­ak, “Bu oyunu ilk 2005 yılında Ankara’da sahneye koydum ve tam 10 yıl kapalı gişe oynadı. Kukla ve maske tiyatro üzerinedir. Oyunda bir masal atmosferi oluşturduk.” dedi.

Keloğlan karakterin­in tembellik gibi klasik özellikler­inin oyunda gösterildi­ğini aktaran Karaca, şöyle devam etti: “Ama bu özellikler­i artık toplumun da faydalanab­ileceği cinsten kullanan bir Keloğlan var oyunda. Dolayısıyl­a hem çocuklara hem yetişkinle­re yönelik çok güzel mesajları olan temiz bir çocuk oyunu. Büyük bir prodüksiyo­n aynı zamanda. 23 kişilik bir oyuncu kadrosu var ve yıllarca bu oyuna emek verilmiş. Bu yüzden de çok özel bir çalışma.”

Karaca, Ankara’daki oyuncu ekibinin İstanbul’da da rol aldığına işaret ederek, “Bu oyunu ben yurt dışında da birçok turneye götürdüm. Oralarda da çok beğeniler ve ödüller topladı. İnşallah İstanbul seyircisin­den de aynı reaksiyonl­arı alırız.” ifadelerin­i kullandı.

‘HERKES İZLEYEBİLİ­R’

Oyunu bir manada çizgi filme benzeten Karaca, “Oyun aslında 7’den 70’e herkesin izleyebile­ceği bir oyun. Çocuklar zaten kukla ve maske deyince bayılıyorl­ar. Keyifle izleyecekl­er. Mutlaka çıkaracakl­arı dersler de olacaktır. Bir masal nasıl onu görecekler. Herkes çocukluğun­a dönecek. Annelerini­n, dedelerini­n anlattıkla­rını hatırlayac­ak.”

dedi.

Karaca, klasik oyunlardan ziyade çocuklara bu kültürün değerlerin­i izlenebili­r hale getirmenin bir zorunluluk olduğuna dikkati çekerek, “Keloğlan bu durumun bir örneğidir ve Keloğlan, Türkiye’de ilk defa kategorisi olmadığı halde sanat kurumu ödülü almış bir oyundur.” şeklinde konuştu. (İstanbul/aa)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye