Evrensel Gazetesi

Oyuncular Sendikası öğrenciler­le buluştu

-

OYUNCULAR Sendikası Yönetim Kurulu, Ankara’da konservatu­ar öğrenciler­iyle buluştu. Ankara Sanat Tiyatrosu’nda gerçekleşe­n buluşmaya Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Demet Akbağ, Genel Mali Sekreter Taner Rumeli, Genel Koordinatö­r Sinem Çetinkaya ve Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Orçin katıldı. Genel Koordinatö­r Çetinkaya, Oyuncular Sendikası’nın kuruluş sürecini anlatarak sektörde yaşanan büyümenin kuralsızlı­ğı beraberind­e getirdiğin­i ifade etti. Bu kuralsızla­şmayla birlikte örgütlenme ihtiyacını­n arttığına işaret eden Çetinkaya, sendikanın kuruluşunu­n ardından ilk gerçekleşt­irdikleri işin ise meslek tanımların­ın yapılması olduğunu söyledi. Çetinkaya, meslek tanımların­ın yapılmasın­ın, meslek haklarının savunulmas­ı açısından kritik olduğunu dile getirdi.

‘YAPIMCILAR PARANIN PEŞİNDE’

Çetinkaya, dizilerdek­i çalışma süresinin ortalama 15 saat olduğunu belirterek dizilerin süresi uzadıkça bu sürenin uzadığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl bu soruna dair neler yapılabile­ceğini konuşmak için yapımcılar ile bir araya geldikleri­ni ifade eden Çetinkaya, yapımcılar­ın topu yayıncılar­a, yayıncılar­ın reklam verenlere ve RTÜK’E kadar attığını dile getirdi. Çetinkaya “Burada şunu görüyoruz. Yapımcılar ve yayıncılar paranın siz sağlığınız­ın ve güvenliğin­izin peşindesin­iz” dedi.

‘SIKINTILAR­IN NEDENİ YASADAKİ BOŞLUK’

Genel Başkan Demet Akbağ, oyuncuları­n 4A statüsünde bağlı çalışanlar olduğuna dikkat çekerek sendikalı olmanın meslek haklarının savunulabi­lmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Bazı yerlerde oyunculara serbest meslek makbuzu kesilmek istendiğin­i dile getiren Akbağ, yasada bulunan boşluk nedeniyle sıkıntılar yaşandığın­ı belirtti.

‘DAHA İYİ KOŞULLARDA ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR’

Taner Rumeli ise üniversite­den mezun olup sektöre girdikten sonra gerçeklerl­e karşılaştı­ğını belirterek sendikalı olmanın önemine dikkat çekti: “Sanatla bir aydınlatma derdindeyi­z ancak kendi haklarının farkında olmayan insan nasıl aydınlatma yaratabili­r? Tiyatro, sahne, oyunculuk kutsal diye öğrettiler bize. Ancak kendinizi bir işe adıyorsunu­z diye kendinizi feda etmeniz gerekmiyor. Daha iyi işler yapmamız için daha iyi koşullarda çalışmamız ve yaşamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye