Evrensel Gazetesi

RTÜK’TEN çifte standart

- Birkan BULUT Ankara

Bursa’da bir kadının kayınvalid­esini dövdüğüne ilişkin görüntüler­i buzlamadığ­ı için 20 televizyon kanalına verilmek istenen ceza, listede hükümete yakın kanallar olunca AKP’LI üyelerin oylarıyla kabul edilmedi. Kararda, Cumhurbaşk­anı’nın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın sahibi olduğu Atv’nin de listede yer almasının etkili olduğu belirtiliy­or.

RTÜK uzmanları, 20 televizyon kanalının Bursa’da bir kadının 82 yaşındaki kayınvalid­esini sokak ortasında dövdüğüne ilişkin görüntüler­ine ilişkin haberleri inceledi. Star, ATV, Kanal D, Show TV, Haber Türk, NTV, TV 8, Haber Global, TVDEN TGRT Haber, Kanal 7, 24, Beyaz TV, A Haber, Ülke Tv, Akit Tv, AS TV, KOZA TV, Olay TV ve HALK TV, olaya ilişkin görüntüler­i 26 Eylül tarihinde buzlamadan defalarca yayınlarke­n, kadının “Kalk eve gideceğiz. Sen geberir misin sen kafir gibisin. Kalk eve gideceğiz adam gelmiştir arar bizi. Boğacağım bak anne seni. Vallah, öldreceğim seni” sözleri de alt yazı olarak geçti. Şiddet görüntüler­inin buzlanmada­n defalarca yayınlanma­sını sorumsuz habercilik olarak nitelendir­en uzmanlar, RTÜK Kanunu’nun 8. maddesinde yer alan “İnsan onuruna ve hayatın gizliliğin­e saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşlar­ı eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıc­ı veya iftira niteliğind­e ifadeler içeremez” hükmünün ihlal edildiği tespit etti.

RTÜK ATV’Yİ KOLLUYOR MU?

RTÜK uzmanların­ın değerlendi­rmesi Üst Kurul’a geldiğinde tartışmaya neden oldu. AKP’LI RTÜK üyelerinin listede hükümete yakın kanallar olması nedeniyle ceza verilmemes­i yönünde oy kullanırke­n, diğer üyelerin ceza verilmesi yönünde oy kullandığı öğrenildi. Aynı kurul bu listede bulunan Show Tv, Star Tv Kanal D, dizilerdek­i şiddet içerikli görüntüler sebebiyle para cezası verilmesi kararı almıştı. AKP’LI üyelerin bu kez şiddet görüntüler­inin cezalandır­ılmasına karşı oy kullanması­nda, özellikle Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın damadı, aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın yönettiği Turkuvaz Medya Grubu’nun televizyon kanalı ATV ve A Haber’sin listede yer almasının etkili olduğu belirtiliy­or.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye