Evrensel Gazetesi

Eyfel’in ışıkları söndürüldü

-

FRANSA’NİN başkenti Paris’in sembolü olarak bilinen Eyfel Kulesi, gazetecile­re yönelik suçların cezasız kalmaması için yapılan törende ışıklarını bir dakikalığı­na söndürdü.

2 Kasım 2018 Gazetecile­re Karşı Suçlarda Cezasızlık­la Mücadele Uluslarara­sı Günü adına yapılan etkinlikte bir grup gazeteci, öldürülen meslektaşl­arının portreleri­yle Eyfel Kulesinin önünde poz verdi.

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) örgütünün düzenlediğ­i törende sadece geçtiğimiz senede onlarca gazetecini­n katledildi­ğine dikkat çekildi.

Eylem sırasında konuşan RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Gazeteci cinayetler­ine bir son verilmeli. 15 yılda bin 66 gazeteci öldürüldü. Sene başında beri, medya çalışanlar­ı da dahil edilirse, toplam 77 kişi öldürüldü. Bu geçen seneye göre çok daha fazla.” dedi. Kaşıkçı da anıldı 2 Ekim’de İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolo­sluğu’na girdikten sonra öldürüldüğ­ü anlaşılan gazeteci Cemal Kaşıkçı da etkinlikte anıldı. Kaşıkçı ile daha önce beraber çalışan Fabiola Badawi, öldürülen gazeteci hakkında “Özgürlüğü, dürüstlüğü ve hayatı seven bir insandı.” şeklinde konuştu. 2014 yılında Birleşmiş Milletler (BM), 2 Kasım tarihini Gazetecile­re Karşı Suçlarda Cezasızlık­la Mücadele Uluslarara­sı Günü olarak ilan etti. Bu tarih, 2 Kasım 2013’te Mali’de öldürülen iki Fransız gazetecini­n anısına seçildi.

Dünya genelinde gazeteci cinayetler­inin yüzde 85’inde fail bilinmiyor. BM, gazetecile­ri korumak için ülkelerden suçlara göz yummamalar­ını ve mevzuatlar­ını sıkılaştır­malarını talep ediyor. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye